OVAKO SU AMERI ISPISALI TITOVO IME NA NEBU: Maršal sa nosača aviona posmatrao svečanu formaciju aviona (FOTO)

Autor:

Vesti

06.11.2022

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Split je 1952. prvi put stigao američki nosač aviona.

OVAKO SU AMERI ISPISALI TITOVO IME NA NEBU: Maršal sa nosača aviona posmatrao svečanu formaciju aviona (FOTO)

Foto: Profimedia

Američki nosač aviona USS Džordž H.V. Buš (CVN-77), na nuklearni pogon, američke mornarice, uplovio je u splitsku luku u četvrtak ujutro.

Nosač aviona predvodio je veliku vojnu vežbu NATO-a pod nazivom „Udar Neptuna 2022“. u kojoj je učestvovalo više od 80 aviona, 14 brodova i oko 6.000 ljudi iz 24 NATO saveznika i partnera, uključujući Finsku i Švedsku.

Posle vežbe uplovili su u splitske teritorijalne vode. I to je bio razlog da se jedan korisnik na Redditu priseti scene iz 50-ih godina takođe kod Splita.

Republika

Foto: Printscreen/US Navy

Titovo ime na nebu

Naime, 1952. godine u Split je prvi put stigao američki nosač aviona.

- Avioni američkog nosača u Splitu 50-ih, nisam video da danas pišu Plenka na nebu - napisao je on i objavio prigodnu fotografiju.

"Ne udarajte mu ego", "Pa to može samo vođa ekonomske i vojne sile! Jesu li mu za put pripremili jaja u prahu?", neki su od komentara.

U pozadini posete Ratne mornarice SAD je, međutim, događaj koji je duboko obeležio istoriju Jugoslavije.

Naime, u leto 1948. Jugoslavija je isključena iz Kominterne. Tokom narednih nekoliko godina došlo je do ozbiljnih tenzija između Jugoslavije i njenih komunističkih suseda.

U martu 1951. Tito je tvrdio da Rumunija, Mađarska, Bugarska i Sovjetski Savez gomilaju snage duž jugoslovenske granice.

Sredinom marta, bataljon američkih marinaca stigao je u to područje. Kasnije u martu, snage odgovorne za Mediteran stigle su šest nedelja ranije da pokriju „politički kritičan prolećni period“.

Poslednje nedelje maja flota je pojačana još jednim nosačem aviona, prenosi Kurir.

Tito se 12. septembra 1952. ukrcao na nosač aviona Koralno more, demonstrirajući Sovjetskom Savezu da je američka pomoć dostupna i prihvatljiva za Jugoslaviju, a američki avioni su u formaciji leteli iznad splitskih voda, ispisujući njegovo ime.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
deda

19.11.2022 02:33

uskoro ce pisati i DODIK