ŠOKANTNA RAZLIKA U CENI! U Nemačkoj dezodorans 230 dinara, u srpskom Liliju 659, a evo i zašto!

Autor:

Vesti

09.08.2022

11:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Razlika u ceni istog dezodoransa u Srbiji i Nemačkoj je drastična.

ŠOKANTNA RAZLIKA U CENI! U Nemačkoj dezodorans 230 dinara, u srpskom Liliju 659, a evo i zašto!

Foto: pixabay.com

Kad se pogledaju cene nekih proizvoda u Srbiji i ostatku Evrope, postavlja se pitanje da li neka roba kod nas zaista mora i treba da košta onoliko koliko prodavci za nju traže.

Republika

Foto: Printskrin/Lili drogerije

Cena Dav dezodoransa u Srbiji

 

Ovome u prilog ide činjenica da se "Dav" dezodorans u Nemačkoj, u DM prodavnicama, prodaje za 229 dinara (1.95 evra) dok taj proizvod u Lili drogerijama u Srbiji košta 659, dinara ili 5,6 evra.

Republika

Foto: Printskrin/https://www.dm.de/marken/dove

Cena Dav dezodoransa u Nemačkoj

 

Ovaj primer, kako ističe Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije,  svakako nije usamljen i činjenica je da Srbi pojedinu robu, ne samo kozmetiku, plaćaju daleko skuplje nego što ona košta u zapadnim zemljama.

- Ubi nas uvoznički lobi koji međusobno ugovora cene. Jednostavno, prave kartele, određuju cenu po principu "uzimamo koliko nam treba", a treba im mnogo što je najgore, i otud i cena ovog dezodoransa u Srbiji je tri puta veća nego u Nemačkoj. Nisu tu trgovci toliko problem, oni se pravdaju da im je marža od 15-20 odsto, koliko ovi ekstraprofiteri, koje Komisija za zaštitu konkurencije nikako ne zaustavlja, a to joj je posao. Ukratko, ništa ne rade, a ceh nezajažljivosti uvoznika plaća narod. Prosto, bacuje ljude da kupuju švercovanu robu na pijacama. To je roba koja mahom dolazi iz Mađarske, a recimo taj isti dezodorans kod švercera se može pazariti za 250 do 300 dinara - kaže Goran Papović. 

U Komisiji za zaštitu konkurencije nisu hteli da se upuštaju u visinu cena, jer kako su nezvanično rekli, to nije njihov posao, ali su naglasili da pomno analiziraju tržište i da oni nisu primteli nijedan kartel u oblasti trgovine kozmetikom.

- Ako je neko primetio i ima saznanja i dokaze  da tako nešto postoji na našem tržištu molimo da nam to prijavi, a to se može uraditi i anonimno - nezvanično nam je rečeno u Komisiji za zaštitu konkurencije.

"Republika" je pokušala da i od "Lili drogerija" dobije odgovor kako isti proizvod Nemci plaćaju tri puta jeftinije nego Srbi, ali odgovor još nije stigao.

Međutim, jedan od srpskih uvoznika, koji je želeo da ostane anoniman, objasnio je po kom principu, kako je rekao,  "funkcioniše trgovina među svetom" i kako smo došli do toga da je "Dav" dezodorans u Srbiji tri puta skuplji nego u Nemačkoj. 

- Jednostavno, ako imate ekskluzivno zastupništvo, vi sami određujete cenu, neretko i sa proizvođačem. Vaše je pravo, i tu nema ničeg protivzakonitog da ga prodajte po ceni po kojoj hoćete. Sa druge strane, po kojoj će ceni i generalni zastupnik dobiti neki proizvod od samog proizvođača, zavisi i od veličine tržišta. Nije isto da li na tržištu živi 5 miliona ljudi ili 50 miliona. Što je tržište veće i sam proizvođač spušta cenu zastupniku. Ima tu još hiljadu caka, ali ono što je činjenica, pogotovo u Srbiji da se svi troškovi svaljuju na potrošača, jer uvoznici žele maksimalnu zaradu - objasnio je naš izvor.

 

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading