KO JE MOGAO DA UKRADE ARAPSKOG KONJA NA STAROJ PLANINI?! Progovorila sekretarka udruženja, otkrila nove detalje: LOPOV SE PREVARIO U JEDNOJ STVARI!

Autor:

Vesti

21.06.2022

10:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Punokrvni arapski konj ukraden je u sredu u mestu Ravno Bučje, u Kalni, na Staroj planini.

KO JE MOGAO DA UKRADE  ARAPSKOG KONJA NA STAROJ PLANINI?! Progovorila sekretarka udruženja, otkrila nove detalje: LOPOV SE PREVARIO U JEDNOJ STVARI!

Foto: Jasmina Stojković

Sonja Lukić govorila o krađi arapskog konja na Staroj planini

Kako saznajemo od generalnog sekretara Srpskog udruženja odgajivača punokrvnih arapskih konja SAPAH Sonje Lukić, reč je o veoma retkoj vrsti životinje koja ne može da se nađe na svakom ćošku i koja je od neprocenjive vrednosti.

- Radi se o veoma skupom pastuvu koji se zove Nadim i koji se retko gde u Srbiji može naći. Takva vrsta nije za sport ili školu jahanja, već samo za gledanje. Zbog lepote koju poseduju, cena ovakvog konja je visoka - ističe Sonja.

Do krađe je došlo pre šest dana, u trenutku kada je vlasnik, koji živi na samom vrhu planine, sišao do sela.

Republika

Foto: Jasmina Stojković

Ukradeni konj Nadim

 

Kako ističe Lukićeva, lopov je to uradio na veoma perfidan način.

- Šokirana sam. Nikada nisam čula da je neko nekom ukrao konja i stvarno morate biti ludi da to uradite jer su pastuvi veoma nepredvidivi. To nije mala životinja, ko nije stručan i obučen, ne može se tako lako izboriti s njim. Ko god je to uradio, verovatno zna kako treba s njima i sigurno je upućen o kojoj vrsti je reč - objašnjava i dodaje da nije sigurna koji je motiv kradljivca.

- Možda je to uradio da bi ga prodao i zaradio veliku sumu novca ili da bi pripustio pastuva na kobilu, što je, takođe, dobro plaćeno. Svakako, konj ima čip, internacionalne pasoše i pasoše svetske organizacije, a svi ti dokumenti, osim pasoša, nalaze se kod mene. Samim tim, kradljivac neće moći da ga izveze iz zemlje jer ne može da dobije papire bez pečata udruženja. Osim toga, ako će ga koristiti kao priplodnog pastuva, svako rođeno ždrebe neće moći da ima papire, odnosno pasoš - zaključila je Sonja.

Čistokrvni arapski konji su danas vredni kao zlato, pre svega zbog toga što su veoma retki.

Jahali ih Napoleon i Džingis Kan

Neki od najvećih ratnika svih vremena jahali su samo arapske konje u svojim osvajačkim pohodima, a najpoznatiji među njima su bili - Aleksandar Makedonski, Napoleon Bonaparta, Džingis Kan, Atila Hunski...

Mnogo faktora utiču na cenu ove rase konja, ali uglavnom je reč o desetinama hiljada evra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading