PRESELJEN URGENTNI CENTAR! Od sada je deo novog UKC Srbije, primljeni i prvi pacijenti! (FOTO, VIDEO)

Autor: Republika

Vesti

11.04.2022

11:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Urgentni centar je od danas u okviru novog Univerzitetskog kliničkog cetra Srbije!

PRESELJEN URGENTNI CENTAR! Od sada je deo novog UKC Srbije, primljeni i prvi pacijenti! (FOTO, VIDEO)

Foto: Ministarstvo zdravlja

Urgentni centar Kliničkog centra Srbije dobio je novu opremljeniju zgradu, u kojoj je od jutros, od kada je počela da radi, primljeno više od 150 pacijenata, a direktor te zdravstvene ustanove Marko Ercegovac rekao je za Tanjug da je koncepcija rada sada znatno drugačija i akcenat se, osim na savremenu opremu, stavlja i na brže zbrinjavanje pacijenata.

- Napravili smo potpuno drugačiji rada u novom centru u odnosu na stari, jer je na samom prijemu definisana jedna prijemno-trijažna služba sa lekarima urgentne medicine koji na osnovu simptoma razgraničavaju da li je pacijent hitan, a ako nije, smeštaju se u zelenu zonu i upućuju na preglede lekara različitih specijalnosti među kojima su i lekari pulmologije, što je novina - rekao je Ercegovac.

On je poručio da pacijent u tom slučaju mora biti pregledan najkasnije u roku od 240 minuta, dok pacijenti za crvenu zonu ne čekaju.

- U crvenoj zoni se primaju najteži pacijenti i nema nikakvog čekanja, već se direktno uvode pacijenti i pregledavaju, sada su u većem prostoru, a šest komotnih kreveta sa rastojanjem od dva metra između omogućava mnogo lakši pristup pacijentu - naveo je Ercegovac.

U novu zgradu Urgentnog centra KCS postoji i narandžasta zona, u kojoj se primaju pacijenti manjeg stepena hitnosti, ali, Ercegovac ističe da lekari urgentne medicine sa svojim tehničkim osobljem imaju mogućnost da naprave adekvatnu anamnezu i urade dijagnostiku.

- Oni zovu sve lekare ka pacijentu, što do sada nije bilo tako, već su pacijenti išli od ambulante do ambulante - rekao je Ercegovac i dodao da je od jutros najviše opterećena zelena zona u kojima se primaju pacijenti sa pogoršanim hroničnim bolestima.

Ercegovac je rekao i da su novine za novu zgradu Urgentnog centra dve nezavisne angio sale, od kojih je jedna za interventnu neuroradiologiju.

Prednosti su i što je ovo veći prostor, imamo dva skenera, odnosno svoju magnetnu rezonancu - naveo je Ercegovac i dodao da je od jutros primljeno više od 150 pacijenata.

Kako je rekao, očekuje se da će se taj broj povećavati do između 600 i 800 pacijenata dnevno, kao što je bilo u staroj zgradi.

Ali barem neće svi pacijenti biti na istom mestu, nego oni koji su hitni biće odmah pregledani, a oni koji nisu, sačekaće svoje vreme, koji je po stepenu hitnosti 10 minuta za narandžastu zonu, i 20 minuta za žutu, a za crvenu nema čekanja - naglasio je Ercegovac.

Na pitanje šta se sada dešava sa starom zgradom Urgentnog centra, Ercegovac odgovara da se ona renovira i izražava nadu da će oko 1. maja dve klinike tu biti smeštene - za ortopediju i za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju.

 

Ercegovac napominje i da se stalno primaju novi lekari i medicinske sestre, pa tako na pitanje koji je to tačno broj, odgovara da je "traženo" 25 sestara.

Sada je glavni fokus na preuzimanje kadrova iz Batajnice pošto ona pripada UKC, jer su potrebe u jedinicama intenzivnog lečenja u novom Urgentnom centru za većim brojem medicinskih tehničara - rekao je Ercegovac i dodao da će iskusne medicinske sestre iz bolnice u Batajnici preći u Klinički centar.

Moramo da vidimo koliko njih će moći i u kom periodu, ako ne odmah, onda u narednih mesec ili dva će preći. Imamo 1.200 zaposlenih, od kojih je 70 odsto medicinskih tehničara i nemedicinskog osoblja - naveo je Ercegovac.

Na pitanje kakva je procedura ukoliko se pojavi kovid pacijent, Ercegovac kaže da postoji nezavisna izolacija gde će pacijenti sa sumnjom na kovid, nakon pregleda kod lekara ići ili u Batajnicu ili ostati na lečenju u Urgentnom centru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading