PACIJENTI "MEDIGRUPA" U PANICI! Soroševa klinika opet u epicentru skandala

Autor: B. K. - E. S. T.

Vesti

11.04.2022

08:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Medigrupa", mimo znanja roditelja, slike dece u donjem vešu šalje u nekakvu svetsku bazu

PACIJENTI "MEDIGRUPA" U PANICI! Soroševa klinika opet u epicentru skandala

Foto: ST/N. Pančić;Tanjug/AP

Da sam znala da će slike mog deteta biti poslate u neku svetsku bazu, nikad ne bih otišla u "Medigrupu".

Beograđanka Ivana M. (svi podaci poznati redakciji) samo je jedna od onih koji su zvali našu redakciju nakon što smo u subotu objavili tekst "Soroševa 'Medigrupa' slika decu".

Nije, naravno, problem što se deca slikaju tokom usluge digitalne dermoskopije (mapiranje mladeža specijalnim aparatom), već što su deca u donjem vešu, što se insistira na tome da im se vide lica i što se te slike šalju u neku svetsku bazu kojoj pristup imaju nama nepoznate osobe širom sveta.

I, naravno, najveći problem je što se ovde radi o "Medigrupi", lancu klinika iz kojeg su u prošlosti, ne tako davnoj, i te kako curili najpoverljiviji podaci pacijenata. 

NIKAD VIŠE TAMO

Kako kaže čitateljka koja nam se javila, ona je bukvalno u panici od trenutka kada je pročitala naš tekst.

- Zamislite šta mi je u glavi otkako sam saznala da su slike mog deteta u donjem vešu možda na izvol'te nekom manijaku u ko zna kojoj zemlji. Zaista je ružno što nas niko nije upozorio da se slike šalju u tamo nekakvu bazu. Ni na kraj pameti mi ne bi bilo da dozvolim snimanje tim aparatom. Neka im je na čast, ja u tu kliniku više neću ući - ispričala nam je ogorčena Beograđanka.

13
KLINIKA I AMBULANTI U SRBIJI IMA "MEDIGRUPA"

Pošto u "Medigrupi", kao zmija noge, kriju činjenicu da slike završavaju u svetskoj bazi, za to se ne bi ni saznalo da nije influenserke koja ih reklamira, pa je u tu svrhu objavila ovu informaciju, ne znajući, očigledno, da "Medigrupa" to pokušava da sakrije od pacijenata.

- Ovo je kamera koja fotografiše. Vaši podaci se čuvaju u toj svetskoj bazi i, na primer, ako imate promenu na nekom mladežu, vaš lekar može da pristupi svim mladežima s istom ili sličnom promenom u svetu i pogleda kako su bili tretirani i kakve su rezultate imali i svi ti podaci mnogo znače u daljem lečenju i postupcima. Mene je ova informacija oduševila, totalno mi je savremena i živi primer kako tehnologija može pomoći medicini - napisala je influenserka, ne navodeći, naravno, da se traži da deca budu u donjem vešu i da im se vidi lice.

Uskoro vanredni nadzor inspekcije

Ovim povodom redakcija Srpskog telegrafa obratila se povereniku za zaštitu podataka o ličnosti Milanu Marinoviću. On je potvrdio da će ispitati slučaj i nakon predistražnih radnji i odgovora "Medigrupe" naložiti vanredni inspekcijski nadzor.

Da stvar bude još gora, "Medigrupa" je od 2018. u vlasništvu investicionog fonda "MID Europa partners", iza kojeg stoji milijarder Džordž Soroš.

PRVI SLUČAJ

Pre dve godine, podsetimo, procurili su i do javnosti dospeli lični podaci pacijenata "Medigrupe", uključujući i matične brojeve, adrese... Takođe, što je možda i opasnije, procurili su zdravstveni kartoni njihovih pacijenata sa svim dijagnozama, pregledima, terapijama i obavljenim zahvatima. Među onima čiji su podaci procurili su i mnogobrojne javne ličnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vesna

11.04.2022 11:53

Sve suvto govna koja rade u Medigrupi, prodali dupe za pare

Odgovori 31 4