OVO VAM NEĆE REĆI KAD ODETE NA PREGLED! Soroševa "medigrupa" slika decu u donjem vešu, fotografije šalje van zemlje!

Autor: J. J. - E. S. T.

Vesti

09.04.2022

11:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Insistiraju da se mališanima vidi lice na fotografijama koje pravi specijalni aparat tokom mapiranja mladeža

OVO VAM NEĆE REĆI KAD ODETE NA PREGLED! Soroševa "medigrupa" slika decu u donjem vešu, fotografije šalje van zemlje!

Foto: ST/N. PANČIĆ

Skandal za skandalom! Privatna klinika "Medigrupa" golišave fotografije svojih klijenata, uključujući i decu, šalje u izvesnu bazu kojoj pristup imaju nepoznate osobe širom sveta.

U pitanju je usluga digitalna dermoskopija, odnosno mapiranje mladeža aparatom fotofinder, koji vas fotografiše samo u donjem vešu. I ranije je postojalo snimanje belega da bi se pratile promene, ali samo određeni delovi tela, dok vas u "Medigrupi" slikaju od glave do pete i te snimke, na kojima se vide čak i lica, skladište u nekakvoj svetskoj evidenciji, pa vrlo lako možete da završite gde ne treba.

Da biste shvatili koliko je ovo ozbiljno, podsetimo da se radi o klinici iz koje su pre dve godine procurili najpoverljiviji lični podaci pacijenata, među kojima su bile i mnoge poznate ličnosti (pogledajte okvir).

ISTA PROCEDURA

Za ovaj skandal saznalo se pošto je jedna influenserka na Instagram nalogu izreklamirala pomenutu uslugu, verovatno u dogovoru s "Medigrupom", jer to, inače, tako funkcioniše, ali im je napravila antireklamu pošto su korisnici društvenih mreža zatečeni saznanjem da nečije fotografije u donjem vešu završavaju na nepoznatom mestu.

- Ovo je kamera koja fotografiše. Vaši podaci se čuvaju u toj svetskoj bazi i, na primer, ako imate promenu na nekom mladežu, vaš lekar može da pristupi svim mladežima s istom ili sličnom promenom u svetu i pogleda kako su bili tretirani i kakve su rezultate imali i svi ti podaci mnogo znače u daljem lečenju i postupcima. Mene je ova informacija oduševila, totalno mi je savremena i živi primer kako tehnologija može pomoći medicini - napisala je influenserka.

Ovako je tekao razgovor kad smo zvali kao pacijenti

ST: Zovem u vezi s uslugom mapiranja mladeža, videla sam na Instagramu, a na sajtu da je akcija za prvih 100 klijenata.
MG: Tako je, akcijska cena je 7.000 i ima još mesta do popune. Procedura traje do 40 minuta.
ST: Došli bismo porodično, s decom. Moj brat je imao melanom, pa vodimo računa o tome.
MG: Koliko su stara deca?
ST: Osam i 11.
MG: Da, mogu i deca.
ST: Zbog njih me posebno zanima, kakva je to svetska baza podataka, ne bih da te fotografije završe negde gde ne treba.
MG: To je naša baza i njoj mogu da pristupe naši lekari.
ST: Da li se daje nekakva saglasnost?
MG. Vi ne, za decu se daje.
ST: Da li se slika samo određeni deo tela zahvaćen mladežom ili...
MG: Slika se celo telo u donjem vešu.
ST: Da li moraju da se vide lica? Pitam zbog dece.
MG: Pa moraju, takva je procedura.

Pozivajući kliniku kao zainteresovani pacijenti, novinari Republike pitali su da li se i deca fotografišu na isti način. Šokirali smo se kada smo shvatili da je procedura ista, jedina razlika je što se za decu potpisuje saglasnost. To znači da su fotografije vaše dece samo u gaćicama, s prepoznatljivim i neblurovanim licem, nekome, negde, nadohvat ruke! I to sve iz klinike kojoj su ne tako davno masovno curili podaci.

Milijarder ih kupio 2018.

"Medigrupa", koja obuhvata mrežu od 13 klinika i ambulanti različitih specijalnosti u Beogradu i Novom Sadu, u vlasništvu je firme "Mino holdings SARL", koja je registrovana u Luksemburgu. Iza nje stoji investicioni fond "MID Europa partners", koji je deo poslovne imperije milijardera Džordža Soroša. Taj fond vlasnik je "Medigrupe" od 2018, što se može pronaći i na njihovom zvaničnom sajtu.

BEZ ODGOVORA

Advokat Bojan Ječmenica, koji je zastupao veći broj klijenata čiji su podaci procurili iz "Medigrupe", kaže da je zabrinut gde bi te slike mogle da završe s obzirom na to šta se sve dešavalo.

- Veliko je pitanje da li kod njih i dalje postoji curenje podataka. Njima je bilo naloženo da isprave nedostatke, da li su to uradili, nije nam poznato. Pristup takvim informacijama vrlo lako može da dovede do situacije da deca kasnije završe na nekim sajtovima. Vi pratite određeni mladež, a morate da slikate celo telo. Kakva je to procedura da vi slikate detetu lice, baš me to interesuje. Na koji način oni garantuju sigurnost kada su im već curili podaci i bez fotografija. U vreme kada sam se bavio tim slučajevima, bukvalno je čistačica mogla da pristupi podacima, a svaki lekar je znao zbog čega je pacijent išao kod drugog lekara - naglašava Ječmenica.

"Medigrupa" nije odgovorila na naša pitanja.

Poverenik: Ispitaćemo slučaj

Ovim povodom obratili smo se i povereniku za zaštitu podataka o ličnosti Milanu Marinoviću. On za Republiku ističe da će najpre pisanim putem zatražiti odgovore, a pošto budu prošle predistražne radnje, obaviće i vanredni inspekcijski nadzor.

Šta je sve procurilo pre dve godine

- lični podaci pacijenata, uključujući i matične brojeve, adrese...
- sve posete ustanovama "Medigrupe" s imenima lekara kod kojih su bili
- dijagnoze
- nalazi pregleda
- terapije i obavljeni zahvati
- istorijat ranijih bolesti i tegoba

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading