NOVA OPASNOST KORONE! Virusolog Ana Gligić o sojevima koji se mogu preneti SA ŽIVOTINJA NA LJUDE

Autor:

Vesti

28.01.2022

09:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Virusolog Ana Gligić navodi da novi soj ne treba da nas čudi

NOVA OPASNOST KORONE! Virusolog Ana Gligić o sojevima koji se mogu preneti SA ŽIVOTINJA NA LJUDE

Foto: Public Pintscreen

Virusolog dr Ana Gligić

Kineski naučnici upozorili su na „potencijalnu pretnju po biološku bezbednost” koju predstavlja novi soj koronavirusa, koji se može preneti sa životinja na ljude i ne može biti „unakrsno neutralisan” antitelima koja ciljaju kovid.

Istraživači, od kojih većina dolazi sa Univerziteta Vuhan, „neočekivano su otkrili” da soj NeoKoV otkriven u Južnoj Africi i njegov „bliski srodnik” PDF-2180-CoV „mogu efikasno koristiti neke vrste enzima 2 koji konvertuje angiotenzin šišmiša (ACE2) i ljudski ACE2 za ulazak”, prenosi RT.

SARS-KoV-2, koji je prvi put identifikovan u Vuhanu, a kasnije izazvao pandemiju kovida 19, takođe koristi ACE2 da uđe u ljudsko telo.

Republika

Foto: pixabay.com

Živina

Kako se navodi, infekcija sojem koji sada cilja slepe miševe, „ne može biti unakrsno neutralisana antitelima koja ciljaju SARSKoV-2 ili MERS-KoV”.

Virusolog Ana Gligić za Objektiv navodi da novi soj ne treba da nas čudi.

Koronavirus će sa nama ostati zauvek zato što svuda u okruženju ona živi u životinjama. Istraživanja pokazuju da korone ima u jelenima, kunama, zečevima, pticama. Šta se to dešava da virus ne gubi svoju snagu onako kako je predviđeno i onako kako se znalo ranije, odgovor možda leži upravo u istraživanju životinja.

ZAOBIĆI ĆE IMUNI STATUS

Sagovornica ističe da, ukoliko virus ne opstane u čoveku, on će se sigurno zadržati u životinjama.

Onda će se javljati ti novi sojevi. Nema šanse da se pojavi neki koji bi apsolutno zaobišao imuni status stanovništva od postojeće korone. Zato što sve vrste korone imaju alfa, beta, gama rodove, koji imaju zajednička svojstva.

Foto: www.profimedia.rs

Pozitivan test za Kovid 19

Kad izučavate jedan u grupi, možete znanje primeniti na sve koji se pojave. Pošto imaju zajedničko poreklo, sve vakcine i zaštita koja se stiče preležanom bolešću, ostaviće neki imunitet, ali koji imunitet… Da li će on štititi od smrti ili razbolevanja, to je veliko pitanje, na koje odgovor nemaju ni svetski ni naši naučnici.

NESKLAD

Kako će se dalje razvijati epidemija, prema rečima dr Gligić, zavisi od zakona prirode.

Korona je potekla iz prirode i ona će tamo ostati, a s vremena na vreme, kad imuni status stanovništva opadne, onda će se, to može da bude tri-četiri godine, pojaviti u nekoj lošoj formi. U nekom većem broju oboljevanja, a između toga pojavljivaće se sporadični slučajevi i virusolozi će to pratiti i izučavati. Mi smo pratili nekoliko takvih prirodnožarišnih infekcija koje se najčešće javljaju u proleće, kada počinju radovi u polju. Tada ljudi dolaze u kontakt sa nosiocima virusa, a to su sve divlje živtinje, od ptica do lisica i zečeva i krpelja. Kad se pojavi nesklad između zaštićenog stanovništva i pojave većeg broja rezervoara, dolazi i do bolesti.

VAKCINISAĆEMO SE SEZONSKI

Ona navodi da sve upućuje na to da ćemo se zbog kovida-19 cepiti sezonski.

Zato ćemo održavati naš imuni status, dok ne saznamo detalje o svakoj vrsti korone koja prelazi na čoveka od životinja. Korona nam preti od svih životinja za koje ne znamo da nose viruse. Najviše je rasprostranjena među pticama, pa nije ni čudo što su mnoge farme uništene.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading