DOMAĆICE U PANICI, NIŠTA OD AJVARA! Cene povrća otišle u nebesa, ZIMNICA JEFTINIJA U MARKETU!

Autor: Republika

Vesti

08.10.2021

13:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Spremanje zimnice uveliko je u toku, a ovogodišnja suša i grad pokosili su povrće u Srbiji. Cene paprike, paradajza, kupusa i ostalog povrća neophodnog za spremanje omiljenih zimskih đakonija zabrinjava kupce ove godine.

Foto: Tanjug/J.PAP, D. Aničić, A. Nalbantjan

Povrće ove jeseni veoma skupo

Velike suše, visoke temperature i vremenske nepogode doveli su do povećanja cena povrća na tržištu, a samim tim i mnoge domaćice ostavili bez zimnice.

Ovogodišnja cena povrća na pijacama veoma je visoka,a u odnosu na prošlu godinu za neke proizvode potrebno je izdvojiti i duplo više novca. Pa se postavlja pitanje da li se ove godine više isplati praviti ili kupiti zimnicu.

Cene otišle u nebesa

Prošla godina Ova godina

paprika: 100-200

paprika: 100-300

paradajz: 100-180

krastavac: 50-150

kupus: 30-80

patlidžan: 50-70

 

paradajz: 100-300

krastavac: 80 -150

kupus: 100-150

patlidžan: 60-80

 

Ekipa portala Republika obišla je prodajna mesta na pijacama kao i markete, a cene povrća variraju, zavise i od klase proizvoda, ali i od "akcija" koje neke prodavnice nude.

Foto: ST/A. Nalbantjan

Na pijaci više razgledaju nego što kupuju

Naša sugrađanka koju smo zatekli kako se cenka sa prodavcem za paprike, ističe da je svo povrće preskupo, a posebno paprike od kojih se prave mnoga zimska jela.

- Sad gledam ovu skupoću i čekam da cene bar još malo padnu jer se ovako ne isplati praviti zimnicu. Domaće je domaće, ali džep mnogo trpi, a u prodavnici može da se nađe jeftinije - kaže Ana obilazeći tezge po pijaci na Banovom brdu.

Foto: Tanjug/J.PAP

Paprike papreno skupe

Ni prodavci kao ni kupci nisu zadovoljni zbog visokih cena, ali ističu da im je grad ubio rod, pa zbog toga ove godine ima i manje povrća, a i manje potražnje.

- Ne kupuje se kao pre, ove godine smo morali da dignemo cene jer nam je suša sve odnela, a narod negoduje. Dođe neko kupi po koju kutiju paprika, malo paradajza, ali sve to slabo. Nama se ne isplati da spustimo cene, prosto moramo i mi od nečega da živimo - kaže prodavac Miroslav sa pijace na Zelenom vencu.

Ajvar skuplji od mesa

"Kralj zimnice" i omiljeni među srbima  - ajvar , ove godine će prema rečima kupaca, ali i prodavaca biti najskuplji među zimnicom, a za jednu teglu ajvara možemo kupiti kilogram mlevenog mesa.

Foto: Tanjug/D. ANIČIĆ

Ajvar jeftiniji u marketu

Za veće zalihe ajvara potrebno je oko 50 kilograma paprika, oko 10 kilograma patliđžana, i oko pet litara ulja, a od ove količine dobija se svega 27 kilograma ajvara.

Cena crvenih paprika na pijacama u Beogradu kreće se od 100-300 dinara po kilogramu, za patlidžan je potrebno izdvojiti od 60-100 dinara, dok ulje košta oko 200 din.

U radnjama ajvar može da se kupi i za 450 dinara, međutim takva ponuda je uglavnom kratkotrajna, odnosno dok traje akcija.

Ipak, standardna cena iznosi u proseku oko 600 dinara po tegli, dok recimo domaći ajvar na pijaci možete pazariti po ceni od 700 dinara! 

Foto: Tanjug/D. ANIČIĆ

Za pripremu ajvara potrebni su sati

Ako pored cene u obzir uzmemo i vreme, struju, uloženi rad i trud tokom spremanja domaćeg ajvara dolazimo do zaključka da je ove godine isplatljivije kupiti ajvar u marketu, a najbolje kada je na akcijskoj ponudi.

Ipak, ukoliko se odličite da spremate zimnicu naš portal vam donosi pregršt finih recepata za ukusne zimske đakonije, a sve recepte možete pročitati OVDE.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Milan

08.10.2021 13:41

Odavno trzistem vladaju alavci! Ove godone cemo da stavimo zimnicu u svet maste! Ministarstvo trgovine 'nema instrumente' vec sve 'regulise trziste'!

Milica

08.10.2021 15:56

Ja sam odustala od spremanja zimnice upravo zbog toga. A onoj iz marketa apsolutno ništa ne fali!