OGROMAN UDARAC NA OBRAZOVNI SISTEM SRBIJE! Hag podučava nastavnike da su Srbi zločinci

Autor: Ana ĐELIĆ

Vesti

28.08.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove i Udruženje za društvenu istoriju Euroklio u subotu su organizovali radionicu za nastavnike istorije u Srbiji na temu korišćenja arhiva Haškog tribunala. Radionica je održana u "Endžio HAB", tačnije nevladinom čvorištu u centru Beograda.

Republika

Foto: www.profimedia.rs/ilustracija

Hag uči nastavnike da su Srbi zločinci

Svima u prvi plan pada u oči da se đaci od početka učenja istorije pripremaju na stav da su Srbi tokom maltene cele istorije ratovanja bili zločinci.

Istoričari su odmah upozorili na predstojeći haos u nastavi i složili se da srpskoj deci ne treba da se servira "haška istina" o devedesetim. Ljiljana Raković, profesorka istorije u Zemunskoj gimnaziji, ističe da strani izdavači angažuju razne ljude iz Srbije da pišu udžbenike i da u tome i jeste problem.

- Evo šta piše u planu i programu Ministarstva prosvete za četvrti razred gimnazije u odeljku koji se odnosi na međunarodne odnose, saveze i krize: "Učenici treba naročito pažnju da posvete analizi uticaja razvoja evropskog zapada na modernizaciju države u Srbiji i Crnoj Gori i Jugoslaviji i da uviđanjem uzročno-posledičnih veza na primerima iz nacionalne istorije samostalno donesu zaključke o uticaju međunarodnih odnosa, ratova i kriza na unutrašnje prilike". A gde je tu Rusija? Je l' samo Zapad imao uticaj na modernizaciju države u Srbiji, Crnoj Gori i Jugoslaviji? Kako možemo da pričamo o Jugoslaviji, a da ne pričamo o Komiterni, Informbirou, Staljinu, Drugom svetskom ratu? Pa ko je oslobodio Beograd ako ne Rusi - pita se Rakovićeva, koja naglašava vidno suzbijanje nacionalne istorije na račun opšte istorije kod đaka.

Peticija na reformu programa istorije

Sredinom juna je pokrenuta peticija od 1.500 nastavnika istorije kojom se zahteva hitno ukidanje reformisanog programa nastave istorije u gimnazijama i srednjim stručnim školama.

- Dete koje ne poznaje opštu i nacionalnu istoriju postaje laka meta za sve zloupotrebe u savremenom društvu. Nastava istorije sprovedena na "reformisani" način donosi opasnost da istorijsku svest mlade generacije prestane da formira škola, tj. pedagog-istoričar. Tu svest će formirati ulica, štampa, politika, interesne grupe ili međunarodni faktori - stoji u tekstu peticije.

U praksi to znači da iz udžbenika istorije đaci prvo nauče ratovanje Srbije i Crne Gore u Balkanskim ratovima ili Prvom svetskom ratu, a tek posle oslobađanje od osmanske vlasti, nastanak i izgradnju srpske države.

Ona objašnjava da se sve uči pogrešno, tako se deca prvo susreću sa raspadom bivše Jugoslavije, pa sa fašizmom.

- Pokušavaju na velika vrata da nam daju neke nastavne materijale koje uveliko pripremaju NVO - upozorava profesorka.

Slobodan Vuksanović, bivši ministar prosvete i sporta, za Srpski telegraf objašnjava ovaj potez i kao akt protiv samog predsednika Vučića.

- Pokušaj da se preko obrazovnog sistema usadi u neki genetski kod sadašnjih i budućih mladih generacija da su krivi, da smo mi Srbi krivi. Da nam se to ubrizga kao injekcija i da to nosimo zauvek kao jedan žig i teret. Sveopšta kampanja protiv Srbije i srpskog naroda ne može da se vodi samo donošenjem rezolucija o Srebrenici i ličnim vređanjem predsednika. Ona mora po toj recepturi rušenja država da se vodi na svim nivoima, znači i kroz obrazovni sistem i kroz đake i profesore istorije u ovom slučaju. Ovu sramotnu stvar, besmislenu i bez ikakve svrhe, treba posmatrati u tom kontekstu napadanja Vučića i Srbije i to se neće zaustaviti. Ne napadaju oni Srbe zbog Vučića, oni napadaju Vučića zbog Srba i Srbije, a i zbog njega samog zato što vodi takvu politiku. Srbija smeta i zbog bliskih i bratskih odnosa sa Rusijom, a kad kažu Rusija, onda misle i na Kinu - objašnjava Vuksanović.

Izmena zakona

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar prosvete Branko Ružić dogovorili su se 1. marta da Ministarstvo i Vlada započnu izmene dva zakona da bi se stvorili uslovi da država sačini udžbenike za osnovnu i srednju školu za predmete od nacionalnog značaja: srpski jezik i književnost, istoriju i geografiju. Izmene zakona očekuju se da će biti usvojene na jesen.

Udruženje za društvenu istoriju Euroklio je na pitanja iz naše redakcije odgovorilo da će "vrlo rado odgovoriti na naša pitanja, međutim, nisu u mogućnosti da to urade u najhitnijem roku jer su na putu". I da moguće odgovore možemo očekivati tokom sledeće nedelje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
BOGDAN

28.08.2021 06:18

STO ONO JEDNOM RECE RUSKI AMBASADOR DALI OVDE IMA I JEDNOG SRBINA.

Odgovori 11 0
Владимир Ђурић

28.08.2021 07:17

Решење је једноставно. Вратити Заводу искључиво право писања уџбеника, као што је некада било. Тако постоји ред и одговорност. И нема уплива непријатељских НВО.

Odgovori 15 1