NOV BIZNIS U SRBIJI CVETA: Novac leže svakog meseca, a niko ništa ne radi!

Autor: Republika

Vesti

21.08.2021

11:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji je procvetao nov biznis od koga se zarađuje i više nego pristojno, a reč je o iznajmljivanju skladišta.

Foto: Carina Srbije

Za skladište treba izdvojiti mesečno od 50-150 evra, ilustracija

Oko Beograda, prema Obrenovcu, pored auto-puta ka aerodromu, ka Banovcima i Busijama, niču skladišta i hale.

Reč je o novom, unosnom poslu. Prostor se iznajmljuje za stvari i kancelarijski materijal koji je, zbog rada od kuće, iseljen iz iznajmljenih i skupih poslovnih prostora u gradu.

U zavisnosti od veličine, boksovi se iznajmljuju po ceni od 50 do 150 evra mesečno, a osim za smeštaj stvari tokom selidbe ili renoviranja stana, boksove koriste i mali preduzetnici i firme da bi im arhive bile na bezbednom.

Ova vrsta biznisa u Srbiji je u povoju zato što su potrebna velika ulaganja u opremu i infrastrukturu. Međutim, sve je više velikih hala poslednjih godina, jer potražnja raste i isplativije je iznajmljivati magacinski prostor nego stan.

- Zemljišta na kome se grade magacini i cena kvadrata magacinskog prostora je relativno niska, a cena rente je nešto niža od cene kvadratnog metra stambenog prostora na periferiji - kaže Nenad Đorđević iz jedne agencije za nekretnine.

Foto: Carina Srbije

Oko Beograda niču magacini i hale

Srpsko-peruanski bračni par Mandić odlučio je da u jedan magacin nekoliko kilometara od centra prestonice smeste stvari dok ne pronađu odgovarajući stan za život. Oni su se na ovaj korak odlučili jer se Nenadova porodica doselila iz Perua, a pristup skladištu imaju 24 sata dnevno.

Nenad i Karmen ispričali su da su osam godina proveli zajedno na kruzerima. Međutim, osim za smeštaj stvari, boksove koriste i mali preduzetnici i firme da bi im arhive bile na bezbednom, prenosi RTS.

- Bavimo se vodoinstalaterskim uslugama. Imali smo prilike da držimo alat na provizornim mestima, čak u jednom trenutku i u kolima. Imali smo negativna iskustva - kaže vodoinstalater Milan Dimitrijević.

- Važno je da smo rasteretili svoj prostor jer smo prebacili dokumentaciju. Ona je bezbedna i dostupna jer imamo ključ i možemo da pristupimo kad god poželimo - ukazala je Miljana Veselinović iz jedne kompanije.

Poznavaoci tražišta procenjuju da će se ovaj trend nastaviti.

- Pretežno firme koje prave tako velike magacinske prostore, koriste ih za druge vrste robe, pođite potez od Inđije i Rume, da vidite koliko ih ima - kaže Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije, dodajući da je to jeftina gradnja.

O tome koliko je unosan ovaj posao najbolje govori podatak da su potrebne dve decenije da se iznajmljivanjem otplati stan, dok se ulaganje u gradnju magacina isplati za deset godina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading