BAZDULJ ISPROZIVAO TANOVIĆA ZBOG INTERVJUA: Kaže da je "Srbija ispod nivoa ljudskosti", a uredništvu Danasa to nije sporno!

Autor:

Vesti

21.08.2021

06:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski pisac Muharem Bazdulj reagovao je na sramni intervju bosanskog režisera Danisa Tanovića nazvan "Srbiji treba Vili Brant".

Republika

Foto: Tanjug/D. GOLL

Muharem Bazdulj

Beogradski list "Danas" kojem kulturna elita Srbije tepa da je jedini ozbiljan, nezavisan i netabloidan dnevnik u Srbiji, opširno je i izrazito benevolentno izveštavao sa ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala. U danu službenog završetka festivala, na naslovnoj stranici je najavljen intervju sa bosanskohercegovačkim režiserom Danisom Tanovićem. Najava intervjua na naslovnici glasi: "Srbiji treba Vili Brant". Sam naslov je u istom tonu, ali malo direktniji: "Danis Tanović: Vama treba Vili Brant, ne čak zbog nas, nego prvo zbog vas" - navodi Bazdulj u autorskom tekstu za sajt Kulturnog centra Novi Sad.

Uz samo malo mašte, kaže on, naslov će svakom imalo upućenijem čitaocu savršeno sugerisati sadržaj intervjua. Tu je gomila milion puta prežvakanih floskula, masa analogija koje su bile lažne i kad su prvi put upotrebljene, a kamoli danas, brdo simplifikacija i pregršt čistih neistina.

- Čak i sasvim spreman da očekujem sve najgore, moram da priznam da nisam mogao da verujem da je Tanović zaista rekao to što je rekao odgovarajući na pitanje "Kako vidite odnose između Srbije i Bosne i Hercegovine u budućnosti?". Ovo što sledi je, dakle, doslovan citat iz "Danasa" prenesen bukvalno kopi-pejst metodom (mešavina ekavice i ijekavice verovatno dolazi od nesavršene transkripcije Tanovićevog govora od strane novinarke čije je narečje drukčije): "Kad Srbija prestane da srbuje i kad se uzvisi na nivo ljudskosti i kad prestane da se odnosi prema svijetu da su, bože dragi, protiv njih, a da su oni jadni i nevini, onda će se stvar počet menjat. Meni je strašno što je 150.000 Srba odselilo iz Sarajeva nakon što se rat završio. Ali nisu te Srbe otjerale Sarajlije. Tim Srbima su Radovan Karadžić i Ratko Mladić rekli bjež’te glavom bez obzira zbog njihove politike.“ - piše Bazdulj.

Danis Tanović, oskarovac, umetnik i intelektualac kaže da je Republika Srbija ispod nivoa ljudskosti i da tek treba da se uzvisi na taj nivo, šokirano konstatuje pisac.

- Živimo u vremenu u kojem lokalni moralisti svako malo trube li trube o dehumanizaciji. Postoji li eklatantniji i paradigmatskiji primjer dehumanizacije od toga da kažeš da su neka zemlja i neko društvo ispod nivoa ljudskosti? Napisana je u Sarajevu cela biblioteka knjiga o tome kako su bh. Muslimani dehumanizovani u beogradskim medijima krajem osamdesetih i početkom devedesetih, ali opet ja ne mogu da se setim nijednog iskaza gde neko izričito i doslovno kaže da bh. Muslimani tek treba "da se uzvise na nivo ljudskosti". I onda se takav Tanovićev iskaz još bez ikakve rezerve štampa u beogradskom listu uz niz pohvala "mudrom sagovorniku"?! - kaže Bazdulj.

Ne bi se, zaključuje pisac, usudio da spekuliše o bilo čijem nivou ljudskosti, ali bi rekao da "oni koji za celu jednu zemlju kažu da je ispod nivoa ljudskosti sebe po svoj prilici vide kao nadljude, ibermenše, da baš ne kaže – arijevce".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
db

21.08.2021 09:00

Kome ne smeta evo malo podataka -na potezu su sada muslimani u BiH da razumeju -u se i u svoje kljuse ! Pronađite istinu gde ste je zaturili i ne krij te se iza loših , anahronih rešenja . Federacija BiH , od koje samojedan njen konstitutivni narod prihvata Inckove bljuvotine , zaboravlja da je odnos snaga protiv i za 2:1 . Dakle , počnite da radite, privređujte , zarađujte ... A o Srebrenici -dozvolite istorijskoj nauci da se pozabavi time . Tanović očogledno zarađuje izjavama koje su politički oportune u njegovom miljeu , ali zaboravlja na 2:1 u korist štete tog miljea .

Odgovori 22 1
Miksa

21.08.2021 09:25

Muharem Bazdulj je svakako u pravu, ali ni u Sarajevu vise ne veruju u ovakve cudne price. Uzgred, jedno pitanje: kakav status imaju Muslimani/Bosnjaci u Srbiji, a kakav u Hrvatskoj ili Sloveniji? Da li su i tamo nacionalna manjina, jel imaju svoje politicke, kulturne organizacije, koliko ih uopste ima? A Sarajevska elita sa poniznoscu gleda u tom pravcu i poslusno poliva mrznjom svoj narod ne bi li im se dodvorili.

Odgovori 27 2
kiki

21.08.2021 19:52

Alija je 1991 g. obecao muslimanima da ce opet biti age i pase i da ce ziveti od haraca koji ce njima placati Srbi i hrvati. Oni su imali svoje planove a Bog svoje, zato je njima danas tesko da stanu pred ogledalo jer se u ogledalu vidi sav jad. Njihovi intelektualci pisu uglavnom ono sto najbolje opisuje njih same, dzaba to kukavicje jaje modmecu drugima. BiH ce u skorije vreme nestati jer ovakva kakva je trenutno lici na dva vola u jarmu koji vuku svaki na svoju stranu. Ako zele isinu, neka idu u Istanbul i dobro prouce turske arhive od 1400 - 1812.

Odgovori 22 3
dakle...

22.08.2021 15:08

Одлична реакција Мухарема Баздуља. Жалосно је што такви као Данис Тановић уопште добијају прилику да пљуну на Србе и Србију.