TRI PLANA ZA ATENTAT NA MILOŠEVIĆA: Ovako je britanska TAJNA SLUŽBA htela da LIKVIDIRA srpskog predsednika!

Autor:

Vesti

16.08.2021

07:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pre više od 20 godina britanska vlada dobila je dosije sa navodnim "nelegalnim aktivnostima" tajne službe MI6 koji je predao Džon Vadam, advokat bivšeg agenta Ričarda Tomlinsona.

Republika

Foto: Tanjug/AP,Wikipedia

Slobodan Milošević

Između ostalog, u dosijeu se pominje i senzacionalni plan atentata na tadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića. Jedan od načina za izvršenje ubistva bila je i dezorijentacija vozača srpskog moćnika u tunelu u Ženevi stroboskopskim svetlom.

U svojim navodima, Tomlinson je izjavio da je sasvim slučajno naišao na plan za ubistvo Miloševića dok je radio kao tajni agent tokom vrhunca rata u Bosni 1992-1993. 

- Dok sam razgovarao sa kolegom, on je izvukao dokument iz dosijea na stolu, bacio ga ka meni i predložio mi da ga pročitam - preneo je Indipendent Tomlinsonove reči u članku iz 1998. godine.

Republika

Foto: Printscreen

 

Na njegovo opšte iznanađenje, rekao je bivši agent, bio je to predlog da se ubije predsednik Srbije Slobodan Milošević.

- Bio je dug otprilike dve strane, i imao je žutu karticu zakačenu što je označavalo da je u pitanju pouzdan dokument, a ne nacrt predloga. Nosio je ime "Potreba da se izvrši atentat na predsednika Miloševića" - izjavio je Tomlinson.

Predložena tri plana za likvidaciju su bila:

  • Obučiti paravojnu opozicionu grupu da ga ubije u Srbiji
  • Poslati britanski SAS da se infiltrira u Srbiju i eliminiše ga bombom ili snajperom
  • Ubiti ga u isceniranom sudaru automobila, po mogućstvu tokom jedne od njegovih poseta ženevi

MI6 likvidirao princezu Dajanu?

Republika

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

Princeza Dajana poginula je u automobilskoj nesreći 1997. godine

Tomlinson je takođe sugerisao da je princezu Dajanu MI6 ubio u isceniranom udesu u pariskom tunelu 1997. Ta tvrdnja je, međutim, odbačena tokom istrage o njenoj smrti 2007. godine. MI6 je priznao da su ovakvi planovi bili izrađeni u vezi sa drugim istočnoevropskim zvaničnikom, ali da je menadžment ubrzo odbacio predlog.

Tomlinson je u zatvoru 1997. proveo šest meseci zbog otkrivanja tajni, a nakon izlaska je napustio zemlju i 2001. u Moskvi objavio knjigu The Big Breach o raznoraznim aktivnostima tajne službe.

MI6 mu je 2009. dozvolio da se vrati u Britaniju i oslobodi ga optužbi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading