RHMZ IZDAO HITNO UPOZORENJE: U narednih sat vremena u ovim delovima jaki pljuskovi, grad i OLUJNI VETAR

Autor:

Vesti

30.06.2021

20:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je hitno upozorenje za padavine u Sremu.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Foto: Ilustracija

- U narednih sat vremena u Sremu jaki pljuskovi, grmljavina, grad i kratkotrajno olujni vetar - najavili su meteorolozi.

Kako navode i u drugim delovima Vojvodine moguć je lokalni razvoj oblačnosti sa pljuskovima i grmljavinom.

Meteorolog Nedeljko Todorović upozorio je danas da bi od večeras u Srbiji trebalo da se oseti osveženje, jer u našu zemlju pristiže svež vazduh.

Kako smo iz netipično hladnog vremena uskočili u pakleno tople junske talase, čini se da bi leto 2021. moglo da bude jedno od najtoplijih svih vremena. Meteorolog Đorđe Đurić kaže za "Blic" da poslednje tri godine nisu zabeležene ekstremne temperature kao ove na samom početku leta.

- Imali smo blažu varijantu leta sa 35-36 stepeni poslednjih godina, ali ako pogledamo unazad 10-15 godina, uočićemo izuzetno topla leta. Najtoplija leta su zabeležena 2003, 2007, 2012, 2015. i 2017. godine. Tih godina su se dešavali ekstremni topli talasi i imali smo temperature veće od 40 stepeni. Recimo, 24. jula 2007. godine, u Smederevskoj Palanci zabeležen je apsolutni maksimum u Srbiji 44,9 stepeni Celzijusovih. I u Beogradu je toga dana zabeležena najveća temperatura ikada - 43,6 stepeni. Ti maksimumi kasnije nisu više dostizani. Zato ovo leto ipak nije neuobičajeno, jer i u prošlosti smo imali 38-39 stepeni. Ne često, ali se sada dogodilo da je temperatura naglo skočila već u junu, što je karakteristično za kraj leta, u avgustu - objašnjava Đurić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading