400 DANA BORBE SA KOVIDOM U "MIŠOVIĆU"! Dr Stevanović: Trebaće još najmanje godinu dana da se sve vrati u normalu!

Autor: Republika

Vesti

20.05.2021

08:57

Zaposleni u KBC "Dr Dragiša Mišović" proveli su više od 400 dana u crvenoj zoni. Anesteziolog Predrag Stevanović kaže da je to bio film koji svi jedva čekaju da zaborave, ali i iskustvo koje treba da nam pomogne da budemo spremni za slične situacije u budućnosti.

RTS/printscreen
Dr Predrag Stevanović

Anesteziolog Predrag Stevanović rekao je da kada su lekari u prvom naletu shvatili sa kolikim brojem pacijenata se sučavaju, taj broj im je na kratko zatvorio oči od straha, ali da godinu dana kasnije mnogo toga znamo.

Poručuje da ni mi, kao i ceo svet, nismo mogli da obezbedimo dovoljan broj zdrastvenih radnika za tako nešto.

Dok je bolnica "Dragiša Mišović" bila u kovid sistemu urgentne pacijente je primao Urgentni centar, a najviše su ispaštali pacijenti sa malignitetom i kardiovaskularnim problemima.

- Mi ćemo od ponedeljka u punom kapacitetu početi da radimo i u početku ćemo najviše raditi sa pacijentima sa malignitetom da probamo da rasteretimo Klinički centar koji još uvek delom radi u kovidu u Batajnici - rekao je Stevanović.

Anesteziolozi – od lekara u senci do glavnih heroja

Anesteziolozi su i pre kovida bili deficitarni, a epidemija ih je od lekara u senci izbacila u prvi plan.

- Naravno da je moguće rešiti problem nedostatka anesteziologa na prvom mestu tako što ćemo školovati više lekara za anesteziologa, treba da promenimo standarde koji nedostaju bolnicama, a to znači da treba da stvorimo i uslove u kojima oni rade, a to pre svega znači uslove za lečenje najtežih pacijenata. Svi znaju da anesteziolozi daju anesteziju, ali malo ko zna da oni leče najteže pacijente - ističe Stevanović.

Epidemija je zaustavila odlazak lekara na rad u inostranstvo, a da bi se dugoročno zaustavio taj trend treba stvoriti bolje uslove za njihov rad.

- Zbog potreba koje je ogolila epidemija na Medicinskom fakultetu je pokrenuta inicijativa i oformljena je nova specijalizacija za intenzivnu medicinu. Tu će, uz anesteziologe, moći da se specijalizuju i internisti, neurolozi, infektolozi da se obuče za lečenje najtežih pacijenata, jer ovakve situacije ne može samo jedna specijalnost da podnese. Ubeđen sam da će nam to i u budućnosti trebati - kaže Stevanović.

 Podseća da smo u poslednjih dvadeset godina imali dve ozbiljne epidemije i treću kao pandemiju.

- Priroda se menja, mi na to jako loše utičemo i u takvim uslovima je prirodno očekivati nove, ali ne treba da je dočekamo nespremni. Ova epidemija koja je prerasla u pandemiju je iznenadila ceo svet i nadam se da ćemo izvući pouke i nadam se da ćemo svaku sledeću dočekati spremnije - ističe Stevanović.

Svi smo jurišali napred i niko nije zaostajao

Rad u uslovima epidemije ostavio je trag na svakog lekara, a posebno na anesteziologe koji su radili sa najtežim pacijentima, a ishod je često za njih bio loš.

- To gledati svaki dan nije prijatno nikome i ne može niko da se obuči za tako nešto. Normalno je da vam emocije rade svaki dan, da se napregnete kao struna, da se saživite sa svojim pacijentima i onda kada ga u jednom trenutku nema vi morate to emotivno da doživite. I morate da pronađete neki dodatni motiv, neku snagu - kaže Stevanović.

Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Ova epidemija je pokazala da su isplivale neke druge vrednosti od onih koje je materijalni svet decenijama unazad locirao u centar.

- Kada se suočite sa ovakvom katastrofom nije bitno da li vozite skupa ili jeftina kola. Ovde su značajnije druge stvari, pre svega zajedništvo, solidarnist i zajedništvo bez koje ne možete da se borite sa ovakvim problemima. I svakako porodica koja vam daje najviše snage da sve ovo izdržite - tvrdi Stevanović.

Tokom 400 dana rada u kovid sistemu svi u bolnici "Dragiša Mišović" radili su kao jedan.

- Svi smo jurišali napred i niko nije zaostajao. Verovao sam, i ispalo je tako, da će najveći fizički napor izneti kolege srednje generacije, a mi smo svojim iskustvom pomogli da se njihova snaga ne raspe i izdržimo 400 dana - objasnio je za RTS Stevanović.

Za iskustvo kroz koje su prošli, doktor Stevanović kaže da je film koji su svi želeli da što pre zaborave.

- To je doživljaj koji morate negde da potisnete u sebi, inače ćete da imate mentalne probleme - smatra Stevanović.

Na kraju, doktor Stevanović veruje da se najgori scenario više neće ponoviti, kao i da ovo što se sada dešava daje nadu i optimizam, ali apeluje da se što više ljudi vakciniše i da se poštuju osnovne epidemiološke mere kao što je nošenje maske i držanje distance.

- Trebaće još godinu dana pa možda i dve da dođemo u stanje od pre epidemije, ali sada je ta svetlost na vidiku - rekao je anesteziolog Predrag Stevanović.

 

 

Komentari (0)

Loading