SLAVIMO JEDNOG OD DVANAEST APOSTOLA: Danas je važno ispoštovati OVE običaje, naročito NEUDATE DEVOJKE!

Autor:

Vesti

13.05.2021

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog apostola Jakova Zavedejeva.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

Njegov dan je 30. aprila po julijanskom, a 13. maja po gregorijanskom kalendaru. Bio je brat Svetog apostola Jovana Bogoslova i jedan od dvanaest apostola.

Na poziv Gospoda Isusa ostavio je ribarske mreže i oca svoga, pa zajedno sa Jovanom odmah pošao za Gospodom. Spadao je u onu trojicu apostola, kojima je Gospod otkrivao najveće tajne, pred kojima se preobrazio na Tavoru i pred kojima je tugovao pred Svoje stradanje u vrtu Getsimanskom.

Posle prijema Duha Svetoga propovedao je Jevanđelje po raznim stranama, i hodio je do Španije. Po povratku iz Španije stanu se Jevreji s njim prepirati o Svetom Pismu, pa ne mogući mu nikako odoleti najme nekoga mađioničara Hermogena. No i Hermogen, i Filip, učenik Hermogenov, biše pobeđeni silom istine, koju Jakov propovedaše, i obojica se krstiše. Tada ga Jevreji optužiše Irodu i nagovoriše nekoga Josiju da kleveta na apostola. Ovaj Josija videći muženstveno držanje Jakovljevo i čuvši njegovu jasnu propoved o Istini, pokaja se i poverova u Hrista. No kada Jakov bi osuđen na smrt, tada i ovaj Josija takođe bi osuđen na smrt.

RepublikaFoto: Tanjug/N. JOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

Hodeći na gubilište Josija moljaše Jakova da mu oprosti greh klevete. A Jakov ga zagrli i celiva i reče mu: "mir tebi i oproštaj!" I obojica pognuše glave pod mač i biše posečeni za Gospoda, koga oni ljubljahu i kome služahu. Postrada Jakov sveti 45 god. u Jerusalimu. Telo njegovo bi odneto u Španiju, gde mu na grobu i do danas događaju se čudesna iscelenja.

Narodna verovanja i običaji

Postoje običaji koji se poštuju na ovaj praznik, a koji slave Svetog Jakova. Narodni običaji kažu da treba da oprostite "zlim jezicima" jer se danas prašta greh klevete.

Neudate devojke, prema verovanju, u ponoć su se umivale hladnom vodom, kako bi zaštitile telo od zlih duhova i obezbedile sebi zdravo potomstvo.

Tropar (glas 3):

Apostole Sveti Jakove, moli Milostivoga Boga, da oproštaj grehova podari dušama našim.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
MAPKO

13.05.2021 09:34

Апостоле Свети Јакове, моли Милостивога Бога, да опроштај грехова подари душама нашим.