SLAVIMO SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG: Dan kada se dešavaju čuda, a dovoljno je da uradite samo jednu stvar!

Autor:

Vesti

12.05.2021

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave praznik Svetog Vasilija Ostroškog koji se zbog isceliteljskih moći njegovih moštiju i svetih molitvi naziva i Čudotvorcem.

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Rodom je iz Popova sela u Hercegovini, a od malena je bio ispunjen ljubavlju prema crkvi i Bogu.

Kada je odrastao, otišao je u Trebinjski manastir Uspenija Bogorodice, gde je primio monaški čin.

Kao monah vodio je ozbiljni i podvižnički život. Kasnije je izabran za episkopa Zahumkog i Skenderijskog, mimo svoje volje.   Najpre je živeo u Tvrdošu, a kada su Turci razorili manastir, preselio se u Ostrog gde je nastavio svoj podvižnički život, uz mnogo tople molitve i brige za svoje vernike.

Čudotvorac u čiju moć veruju i hriščani i muslimani

Upokojio se u Gospodu 1671. godine, a njegove čudotvorne i celebne mošti čuvaju se do današnjeg dana. Njegove mošti se kao velika svetinja čuvaju u manastiru Ostrog, u Crnoj Gori, mesto hodočašća za vernike svih religija. U njihovu moć iscelenja i utehe veruju podjednako i hrišćani i muslimani.

RepublikaFoto: wikimedia.org/Vasilije Ostroski
Manastir Ostrog

Tropar (glas 4):

Ot junosti tojeja sebe Gospodevi otdal jesi, prebivaja v molitvah, trudjeh i postjeh oče bogonosne; obraz bil jesi dobrodjetelji svojemu stadu; sego radi vidja Bog tvoje blagoje proizvoljenije, postavljajet tja svojej cerkvi pastira i dobljago arhijereja, i po prestavljeniji tvojem sobljude, svjatoje tvoje tjelo nerušimo, svjatitelju Vasilije: tjemže jako imjeja derznovenije molisja Hristu Bogu spastisja dušam našim.

Čudesa na grobu svetog Vasilija su, kažu vernici, bezbrojna. U Ostrogu se svake godine na Trojičin dan održava veliki narodni sabor kada se slivaju reke poklonika, bez obzira na veroispovest, tražeći isceljenja u najtežim bolestima i mukama.

Verovanja

Mnogi veruju da će, ako se zavetuju da će na praznik Svetog Vasilija otići u manastir Ostrog, njihova, ili bolest nekog njima bližnjeg, nestati "kao rukom odnešena".

Ako poznajete osobu koja se sprema na ovakvo putovanje, trebalo bi da joj odnesete ulja, tamjana i pamuka da sa sobom ponese i da to ostavi kod sveca "da prenoći".

Često se događa da se zavetuju i katolici i muslimani, jer su na ovim prostorima svi uvereni u velike čudotvorne moći Svetog Vasilija, pa se tako veruje da stvari koje prenoće kod njegovih moštiju leče sve bolesti. Zbog toga pamuk, ulje i tamjan koji su nošeni na Ostrog treba čuvati za "ne daj Bože".

Običaji

Na ovaj veliki praznik i crveno slovo u crkvenom kalendaru ne obavljaju se nikakvi paganski običaji niti rituali. Na praznik Svetog Vasilija jedino što treba da uradite jeste da se iskreno pomolite čudotvorcu - veruje se da će svaka iskrena želja iz dubine srca biti ispunjena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading