SKANDAL NA KOPAONIKU: Šumu krali oni koji treba da je čuvaju

Autor: Tanjug

Vesti

20.11.2017

16:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iz zaštićenog dela šume, u nacionalnom parku na Kopaoniku "nestalo" preko 3.000 kubnih metara drveta, saopštilo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug/D.ANIČIĆ
Foto: Ilustracija

Kako navode u tom društvu, čije je sedište u Novom Sadu, prolaznici na Jankovim barama bili su šokirani ogoljenim zemljištem i stotinama trupaca, panjeva i razbacanih grana na mestu gde se nalazi stoletna četinarska šuma, preneo je "Blic".

U DZPPS navode da se radi o šumi koja se nalazi u prvom stepenu zaštite, gde nije dozvoljena nikakva privredna delatnost. 

- Prema nezvaničnim informacijama poslednjih meseci na više lokaliteta u nacionalnom parku "Kopaonik" posečeno je preko 3.000 metara kubnih drveta i to od strane onih koji bi trebali park da čuvaju", Javnog preduzeća Nacionalni park Kopaonik - navode u DZPPS. 

Kako kažu, do sada su na meti drvoseča najčešće bile šume u pritvatnom vlasništvu, ali je poslednjih godina sve učestalije pustošenje zaštićenih područja - rezervata i nacionalnih parkova. 

Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije oštro osuđuju, kako navode, "grubo kršenje propisa od strane rukovodstva Nacionalnog parka.

- Nacionalni park Kopaonik je zarad brze materijalne koristi odlučio da poseče šume koje sa razlogom nisu eksploatisane decenijama - navodi još to društvo. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading