ŠEF DBA: Nisam privatni detektiv, nisam protiv MUP

Autor: Republika

Vesti

29.12.2020

16:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stevan Đokić nije privatni detektiv, nego je savetnik za bezbednost i istrage i ima uredno registrovanu firmu koja se bavi bezbednosnim savetovanjem, privredna šifra delatnosti za koju se uredno plaća porez, što je lako moguće proveriti u APR-u. No ne zameram tu vrstu vređanja jer sam pre toga radio kao privatni detektiv više od petnaest godina, ali obzirom na loše zakonsko rešenje koje je osmislila prethodna vlast, nisam više te sam se prebacio na bezbednosno savetovanje, stoji u ogdovoru koji je prosleđen našoj redakciji.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ

Reagovanje prenosimo u celosti.

Zamerku stavljam na drugu stvar u tekstu i naslovu, a to je da sam ja počeo hajku protiv MUP-a. Nikada nisam bio protiv MUP-a, štaviše uvek sam ispred svoje organizacije DBA podržavao MUP i uvek bio na strani običnog policajca, možda i više od pojedinih sindikata koji su i napravili celu ovu zavrzlamu. Ceo blok patriotskog NVO ispred kojeg stojim uvek je podržavao MUP i našu vojsku.

U prethodnim saopštenjima, što se može videti na našem sajtu, mi smo podržali Uredbu, koja je opet donešena bez NVO civilnog sektora bezbednosti, a koja je uplašila mnoge članove svih NVO. Ni jedna organizacija nema izgled policijske značke, ali mi smo kolateralna šteta u ovoj priči. Pored toga, visoki predstavnik policije i jednog sindikata, javno je u jednom gostovanju (jutarnji program tv Happy) rekao da će svi biti privođeni i da će se pisati kazne. Javno je pozvao građane da se značke uništavaju. To je ogroman pritisak na NVO sektor, a u celom svetu i NVO civilni sektor bezbednosti poseduje svoje značke i izdaje ih svojim članovima.

Kolekcionarska Udruženja su takođe u problemu jer je i samo posedovanje prekršaj.

Četrnaest organizacija civilnog sektora bezbednosti delegiralo je mene da odlazim na sastanke i da zastupam interese svih nas. Ni jednog trenutka nismo išli protiv MUP-a, naprotiv, davali smo podršku i kada su se poslednjih dana dešavali problemi po Novom Pazaru što se može videti u raznim našim javnim gostovanjima, u kojima smo nekada bili i sa novinarima Srpskog Telegrafa.

Naše NVO su bile aktivne i kada su bile poplave, i kada je bilo vanredno stanje, mnogo naših članova je pomagalo i Opštinama kao volonteri, učestvovali smo u potragama za nestalima, izlagali smo naučne radove, učestvovali na međunarodnim konferencijama gde smo predstavljali Srbiju...

Naše zalaganje ne ide protiv MUP-a, naprotiv, mi jesmo za to da se ove stvari regulišu, ali smo i za to da neko čuje i nas. Mi smo svi uredno registrovani, poslujemo po svim zakonima naše Srbije, i deo smo patriotskog bloka koji ne dobija novac iz inostranstva nego se finansiramo samostalno, opet prema svim zakonima i poveljama UN koje jasno kažu da to mogu da budu i članske značke i plakete i slično.

Sprovođenje uredbe počelo je ali čini se da je to selektivno. Naime, nedavno je oduzeta jedna članska značka koja je ubrzo vraćena njenom vlasniku, a od nas se traži da pošaljemo spiskove članova i svu dokumentaciju. Drago nam je da je toj organizaciji vraćena značka, ali nije u redu da se zakon sprovodi selektivno. Od MUP-a tražimo samo pet minuta, da sednemo svi za isti sto i da donesemo najbolje rešenje za sprovođenje Uredbe, a kasnije i Zakona jer nam je stvarno potrebno sređivanje ove oblasti.

Stevan Đokić,
savetnik za bezbednost i istrage

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading