MOGU DA VAS UBIJU: Ukoliko imate ovu slavinu, odmah je bacite!

Autor:

Vesti

24.12.2020

05:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Delimano česme mogu da vas ubiju!

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Foto: Ilustracija

Kompanija objavila da na uređaju koji prodaju postoji ozbiljna greška u komori za grejanje i može da izazove strujni udar. Odvrnete slavinu i udari vas struja. Zvuči neverovatno, ali je istina, bar kada su u pitanju česme koje prodaje lanac "Delimano".

Kompanija "Delimano", koja se bavi prodajom raznih malih kućnih aparata, povukla je iz prodaje česme, odnosno dodatak za slavinu koji greje vodu, zbog opasnosti od strujnog udara.

KOMORA ZA GREJANJE

U pitanju je proizvod koji se prodaje kao "slavina i protočni bojler dva u jedan - za brzo zagrevanje vode".

Kako se ispostavilo, ova slavina može da zagreje vodu tek toliko da bude mlaka. Ali to ni izdaleka nije najgore. U specifikaciji koju je "Delimano" javno objavio piše da na ovom uređaju postoji greška u konstrukciji i da ta greška može da uzrokuje promene u komori za grejanje. Odnosno, narodski rečeno, postoji mogućnost da u uređaj uđe voda, što može dovesti do strujnog udara i smrti korisnika na licu mesta.

Kako za Srpski telegraf objašnjava predsednik Saveza potrošača Srbije Goran Papović, lepo je s njihove strane što su obavestili potrošače da postoji rizik, ali ostaje nejasno kako je moguće da se ovakav proizvod uopšte nađe na tržištu.

- Za razliku od drugih prodavaca koji ovakve greške najčešće sakriju i samo povuku proizvod sa polica, "Delimano" je javno priznao da postoji problem. Međutim, postavlja se pitanje kako je jedan ovako opasan uređaj opšte mogao da se nađe na tržištu. Po zakonu, oni su dužni da proizvode testiraju pre nego što započnu s prodajom, a iz njihovog saopštenja nije jasno da li su to i uradili. Zato mi i tražimo promenu zakonske regulative, kada je u pitanju zaštita potrošača, kako bismo od naplaćenih kazni mogli da sprovedemo testiranja, ne samo kućnih aparata već i ostalih rizičnih proizvoda - objašnjava Papović.

VAŽNO PITANJE

Naš sagovornik naglašava da svi koji su kupili ovaj aparat, po zakonu, imaju pravo na povraćaj kompletnog novca.

Delimano slavina reklamirana je kao protočni bojler u jednom aparatu koji je idealan za brzo zagrevanje vode u kuhinji, a prodavao se po ceni od 7.000 dinara. Nije poznato koliko ovih uređaja je prodato pre nego što su povučeni iz prodavnica i da li je obaveštenje o riziku opasnom po život uopšte stiglo do svih kupaca.

Inače, ovo nije prvi put da postoje ozbiljni problemi s "Delimanovim" proizvodima. Potrošači su se i ranije žalili na izuzetno loš kvalitet njihovih malih kućnih aparata, kao što su mikseri koji varniče, pa čak i eksplodiraju, dovodeći u opasnost onoga ko njime rukuje.

Pitanja bez odgovora

Srpski telegraf poslao je juče pitanja kompaniji "Delimano". Do zaključenja ovog broja, međutim, odgovore nismo dobili.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Časlav Stojiljković

15.12.2023 12:38

Kada pustim toplu vodu probila kroz strujvi deo i izlazi na dnu slavine. Isključio sam je iz struje i ne bih se usudio da ponovo kupim Delimano protočnu slavinu.