Slavimo sveca koji se nije kupao da ne bi video svoje nago telo: Imao je moć isceljenja, a danas učinite OVO za IZLEČENJE!

Autor: Republika

Vesti

16.12.2020

08:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik posvećen Svetom Jovanu Ćutljivom ili Jovanu Molčaniku.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

Svetac Jovan Ćutljivi rođen je u Nikopolju Jermenskom i od malih nogu je izučavao Sveto pismo, a kada su njegovi roditelji preminuli, zajedno sa braćom nasledio je veliko imanje. Jovan je odlučio da na svom delu imanja podigne crkvu u ime Prečiste i Preblagoslovene Djeve Marije.

On je sa 18 godina odlučio da se zamonaši i tada se odrekao svih materijalnih stvari. Odlučio je da svoje telo potčini duhu i da nikada ne postane rob stomaku i strastima.

Kada je imao 28 godina, episkop grada Kolonijskog je preminuo, a mnogi su smatrali da Jovan treba da zauzme njegovo mesto. Međutim, kako je bio skroman, nije želeo da preuzme tu odgovornost. Ipak, nakon dosta ubeđivanja, pristao je da postane episkop Kolonijske crkve.

 

 

 

Iako je postao episkop, svoje skromne navike nije menjao. Nikada nije koristio kupatilo, zbog bojazni da drugi vide njegovo nago telo, ali i zbog straha da bi sam mogao da vidi svoje telo, opominjući se nagote Adamove. Svoje dane je provodio u molitvama. Deset godina nakon što je postao episkop, muž njegove sestre Marije, Pazinik  postao je carski namesnik u Jermeniji. Nastojao je da se meša u crkvene poslove, što Jovan nikako nije hteo da dozvoli. Kada je video zlobu ovog sveta, napustio je episkopsko mesto i otišao je u Jerusalim, gde je u molitvenom domu jedne bolnice proveo vreme kao prosjak.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Foto: Ilustracija

Videvši tugu i jad naroda, molio se Bogu da mu nađe neko sigurno mesto za spas. Jedne noći mu se ukazala sjajna zvezda u vidu krsta i on ču glas iz njene svetlosti: Ako hoćeš da se spasiš, pođi za ovom svetlošću".

On je prihvatio i odveden je u veliku lavru prepodobnog Save. Posle nekoliko godina postavljen je za ekonoma, a prepodobni Sava ga je odveo u Jerusalim, kako bi patrijarhu Iliji predložio da ga postavi za prezvitera.

RepublikaFoto: Public
Sveti Sava

Međutim, Jovan je patrijarhu Iliji rekao: Oče ja bejah episkop grada Kolonije, no zbog mnoštva grehova mojih ja ostavih episkopstvo i pobegoh. Pošto sam snažan telom ja osudih sebe da služim bratiji, da bi oni molitvama svojim pomagali nemoćnoj duši mojoj. Čuvši ovo, patrijarh Ilija je objavio da Jovan ne može da bude prezviter, već mu je naložio da samuje i moli se u tišini, što je Jovan i prihvatio.

Jovan je zatim u ćutanju i molitvi provodio svoje dane, a kasnije je proveo čak deset godina u pustinji hraneći se samo divljim zeljem, pa se nakon toga opet vrati u manastir.

Umro je 558. godine kada je imao 104 godine.

Smatra se da je mogao da pronikne u duhovni svet i da je mogao da isceljuje ljude od bolesti.

Veruje se da bi na današnji dan vernici trebalo da se pomole ovom svecu za zdravlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading