(VIDEO) Čuveni ruski skulptor o svom remek-delu: Stefan Nemanja će biti najbolji u svetu!

IZVOR: sputniknews.com, republika.rs

subota, 8. 8. 2020.| 21:58

0

Solnečnogorsk - grad na oko 75 kilometara od Moskve – mesto je gde se "kalio" spomenik velikom srpskom županu Stefanu Nemanji, koji će uskoro krasiti Savski trg u Beogradu.

facebook.com/supnik/printscreen
Foto: Ilustracija

Čuveni ruski skulptor Aleksandar Rukavišnjikov završio je gotovo sav posao, pa su četiri kamiona sa delovima spomenika već na putu ka Srbiji, ali se veći deo i dalje nalazi u njegovom ateljeu i čeka svoj red na otpravku.

Gigantski spomenik, napravljen u bronzi, prerezan je na delove kako bi se lakše dopremio do Srbije, gde će ponovo biti sklopljen, ispoliran i patiniran.

- Ovo što sada vidite nije njegov konačan izgled - napomenuo je Rukavišnjikov dok nam pokazuje svoje najnovije remek-delo, dodajući da će biti potrebno još oko tri meseca za finalne radove, koji predviđaju transport do Beograda preostalih delova i postavljanje spomenika ispred stare železničke stanice u Beogradu.

Izrada najvećeg spomenika u Srbiji, visine 24 metara i težine 68 tona, bio je veliki izazov čak i za iskusnog Rukavišnjikova, čija brojna dela već krase mnoge gradove u Rusiji i inostranstvu. Ipak, spomenik Stefanu Nemanji je drugi „gigantski poduhvat“ slavnog skulptora. Pre toga, skulpturu sličnih razmera radio je samo za stadion Spartaka. To je danas čuveni bronzani gladijator, koji je postavljen pored severne tribine moskovskog stadiona.

Rukavišnjikov je treća generacija skulptora u svojoj porodici, a u njegovoj bogatoj biografiji spomenik Stefana Nemanje zauzeće posebno mesto – ne samo zbog veličine, nego zato što je to i njegov prvi rad jedne velike strane istorijske ličnosti.

- Ako ne voliš svog heroja ne možeš ga ni napraviti. I ja sam Stefana Nemanju iskreno zavoleo! On je sada deo mene. Veliki je značaj njegovog života i njegovih podviga – to je veliki značaj za Srbiju, za pravoslavlje i našu zajedničku pravoslavnu kulturu, gde je odigrao veliku ulogu. Ja sam želeo da spomenik ne liči ni na jedan drugi u svetu - naglasio je Rukavišnjikov.

Čak 50 ljudi će moći da uđe u postament

Na izradi spomenika osnivaču srpske srednjovekovne države radilo se oko godinu i po dana i u tome je učestvovala cela brigada majstora - učenika i saradnika Rukavišnjikova – skoro 120 ljudi, različitih profila.

Autor je počeo da radi na spomeniku nakon što je pobedio na međunarodnom konkursu u Srbiji. Kako kaže, nije želeo da to bude klasičan spomenik, gde „prosto čovek stoji na postamentu“ i bilo mu je važno da se njegovo delo uklopi u urbanizam i duh Beograda kao „savremenog grada koji se menja“, a koji je posetio više puta.

ЕКСКЛУЗИВНО Чувени руски скулптор о свом ремек-делу: Стефан Немања ће бити најбољу на свету!

ЕКСКЛУЗИВНО Чувени руски скулптор о свом ремек-делу: Стефан Немања ће бити најбољи на свету!

Posted by Sputnik Србијa on Saturday, 8 August 2020

- Zamislio sam da napravim skulpturu koja će istovremeno biti skulptura 21. veka, a da pri tom sačuvam tradicionalne elemente, jer smatram da bi bilo pogrešno da napraviti nešto avangardno, zato što svaki čovek mora da razume ono što gleda. Zadatak je bio složen - priča Rukašnjikov, dok razgovaramo u njegovom ateljeu, koji se nalazi u okviru jedne od bivših sovjetskih metalskih fabrika u Solnečnogorsku.

Spomenik neće imati uobičajeni postament. Figura Nemanje u carskoj odori iz njegovog vremena stajaće na napuklom vizantijskim šlemu, koji se na četiri kraka oslanja na zemlju i odakle se pomalja vladarsko žezlo. S obzirom da nije poznato kako je izgledalo železo Stefana Nemanje, autor ga je napravio po uzoru na žezlo njegovog sina - Svetog Save.

- Kako sam zamislio, figura Stefana Nemanje se jednom nogom oslanja na simbol državnosti – vrh žezla njegovog sina Save. Mi pretpostavljamo da je i on imao takvo žezlo, ali nije očuvano. To nije kopija Savinog žezla, ali liči - objasnio je Rukavišnjikov.

U tom donjem delu spomenika ima mnogo simbolike koja pokazuje kontinuitet srpske kulture koja se rodila iz vizantijske. Sa spoljne strane su prikazane dve najznačajnije zadužbine Stefana Nemanje – Studenica i Hilandar.

U postament, koji zapravo predstavlja naprsli vizantijski štit, građani će moći da uđu. Prema rečima Rukavišnjikova, tu će moći istovremeno da se nađe i oko 50 ljudi. Na četiri velika reljefa koje je napravio umetnik posetioci će moći da vide ugravirane scene iz Nemanjinog života i srpske istorije - od srpskih bitki, sahrane Stefana Nemanje pa do porodičnog stabla velike dinastije Nemanjića.

Rukavišnjikov spomenik Stefanu Nemanji radi sa arhitektom Petrom Arsićem, dok je kao jedan od konsultanata angažovan i njegov blizak prijatelj, profesor Nikolaj Muhin, rukovodilac tima za radove na kupoli u Hramu Svetog Save, koji mu je dosta pomogao i oko prikupljanja materijala o Stefanu Nemanji i lozi Nemanjića.

Da bi se bliže upoznao sa srpskom istorijom, tradicijom, kulturom i umetničkom baštinom, skulptor je u više navrata dolazio u Srbiju i obilazio manastire. Posebno su mu se dopale freske za koje kaže da su "prava remek-dela".

- Unutrašnjost postamenta će biti prekrivena u tradiciji srpskih prelepih freski i mozaika, sa tamno-plavim nebom i zlatnim zvezdama. Zvezde neće biti realistične - one su uvećane, ali će reljef biti prilično realističan - kaže autor, dodajući da će spomenik imati i specijalno osvetljenje.

Figura Stefana Nemanje bila je poseban izazov za umetnika, pošto nisu sačuvani portreti iz njegovog zrelog perioda, već isključivo iz monaškog života, kada se predstavlja kao monah Simeon. Vajar je razgledajući postojeće portrete na internetu i proučavajući crte lica Nemanjinih potomaka, srpskom vladaru podario odgovarajući lik. U rukama veliki župan drži hilandarski tipik i pravoslavni krst, kao simbol vere i crkve na koju se najviše oslanjao tokom svoje vladavine, što je ujedno doprinosilo njegovom ugledu.

Konkurisaće i za spomenik Aleksandru Karađorđeviću

Rukavišnjikov kaže da predstoji još dosta posla. Za oko tri nedelje put Beograda kreću još četiri kamiona sa delovima spomenika Stefanu Nemanji, a potom će biti otpravljena još dva. Ako bude išlo sve po planu, radnici i montažeri iz Rusije trebalo bi da stignu u Beograd 10. avgusta, dok će im se za mesec i po do dva pridružiti i sam Rukavišnjikov, koji će nadgledati postavljanje spomenika.

- Imam osećaj straha. Zašto? Zato što nisam siguran. Ja se nadam da će sve biti dobro i obično je tako, ali uvek razmišljaš o tome kako će se uklopiti u ambijent. Prema svemu tome odnosim se veoma ozbiljno, ali te veličine spomenik radim drugi put u svom životu... - kaže skulptor.

Na pitanje da li bi želeo da napravi spomenik još neke ličnosti iz srpske istorije, Rukavišnjikov kaže da bi rado konkurisao na predstojećem konkursu za izradu spomenika kralju Aleksandru Karađorđeviću u Beogradu, ali da još ne zna da li će konkurs biti „otvorenog ili zatvorenog tipa“.

- Meni je to interesantno, ali još ne znam da li će biti otvoren konkurs. Ako se to dogodi možda ću učestvovati - otkrio je za Sputnjik Rukavišnjikov.

U njegovom ateljeu se užurbano radi. Pravi se spomenici i skulpture Gagarinu, Šaljapinu i drugim znamenitim Rusima. Svaki mu je omiljen na svoj način.

- Kada napravite delo, ono odlazi i živi svojim životom, ali je uvek zanimljivo ako se nađeš na tom mestu da ga vidiš - rekao je Rukavišnjikov.

U nastavnom centru Makiš obavljaju se završne pripreme za promociju novih policajaca
U nastavnom centru "Makiš" obavljaju se završne pripreme za promociju novih policajaca
0
Kon najavio mere nadzora i tokom novogodišnjih praznika
Kon najavio mere nadzora i tokom novogodišnjih praznika
0

KOMENTARI 0


(FOTO, VIDEO) ISTORIJSKI TRENUTAK! Počela druga faza postavljanja spomenika Stefanu Nemanji: Unikatni mozaici unutar postamenta!
(FOTO, VIDEO) ISTORIJSKI TRENUTAK! Počela druga faza postavljanja spomenika Stefanu Nemanji: Unikatni mozaici unutar postamenta!
0
Rektorka o kombinovanom modelu nastave koji studente čeka od oktobra i da li će biti SMANJENJA ŠKOLARINA
Rektorka o kombinovanom modelu nastave koji studente čeka od oktobra i da li će biti SMANJENJA ŠKOLARINA
0
(FOTO) Zar ovakvu veličinu miševi da ubiju?! OSVANULE ČITULJE ZA STOJANOVIĆA: Majka, brat i devojka Sonja ostavili dirljive poruke za likvidiranog mladića!
(FOTO) Zar ovakvu veličinu miševi da ubiju?! OSVANULE ČITULJE ZA STOJANOVIĆA: Majka, brat i devojka Sonja ostavili dirljive poruke za likvidiranog mladića!
0
NOĆ U BEOGRADU: U četiri saobraćajne nesreće dve osobe izgubile život, više njih povređeno
NOĆ U BEOGRADU: U četiri saobraćajne nesreće dve osobe izgubile život, više njih povređeno
0
U nastavnom centru Makiš obavljaju se završne pripreme za promociju novih policajaca
0

U nastavnom centru "Makiš" obavljaju se završne pripreme za promociju novih policajaca

Dodeljene plakete Festovih 50 u Skupštini grada Beograda
0
Dodeljene plakete "Festovih 50" u Skupštini grada Beograda
(FOTO) Zlatibor Lončar obišao radove: Prvi pacijenti u novoj zgradi KCS za manje od godinu dana!
0
(FOTO) Zlatibor Lončar obišao radove: Prvi pacijenti u novoj zgradi KCS za manje od godinu dana!
JOŠ 81 NOVI SLUČAJ KORONE U SRBIJI! Preminula jedna osoba, na respiratorima 22 osobe
Srbija

JOŠ 81 NOVI SLUČAJ KORONE U SRBIJI! Preminula jedna osoba, na respiratorima 22 osobe

Republika

 - sreda, 23. 9. 2020. u 15:18 0

U Republici Srbiji do 15 časova 23. septembra 2020. godine registrovano je ukupno 33.080 potvrđenih slučajeva kovid 19. Od poslednjeg...

STIŽE DRASTIČNA PROMENA VREMENA: Očekuje nas ZAHLAĐENJE, a u ovom delu Evrope čak i METAR SNEGA!
Društvo

STIŽE DRASTIČNA PROMENA VREMENA: Očekuje nas ZAHLAĐENJE, a u ovom delu Evrope čak i METAR SNEGA!

espreso.rs, Republika

 - sreda, 23. 9. 2020. u 14:45 0

Iako su se mnogi od nas ponadali da će leto izdržati pod pritiskom jeseni, stiže veliko razočarenje i tmurne vesti od meteorologa.

VUČIĆ JE JAK LIDER, IZUZETAN, SA JASNOM VIZIJOM! Članovi DFC-a impresionirani predsednikom Srbije
Ekonomija

VUČIĆ JE JAK LIDER, IZUZETAN, SA JASNOM VIZIJOM! Članovi DFC-a impresionirani predsednikom Srbije

Tanjug, Republika

 - sreda, 23. 9. 2020. u 14:28 0

Predsednik Aleksandar Vučić je izuzetan, jak lider, s jasnom vizijom napretka Srbije, ocenili su predstavnici Međunarodne razvojne...

Saopštenje Zaštitnika građana: MINISTARSTVO PRAVDE DA IZVRŠI NADZOR NAD RADOM VIŠEG SUDA U NOVOM SADU
Društvo

Saopštenje Zaštitnika građana: MINISTARSTVO PRAVDE DA IZVRŠI NADZOR NAD RADOM VIŠEG SUDA U NOVOM SADU

Republika

 - sreda, 23. 9. 2020. u 13:45 0

Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, posle saznanja da su mediji objavili detalje presude za obljubu deteta koje su preuzeli iz...

DIVLJANJE ĆE GA SKUPO KOŠTATI! Optužni predlog protiv Boška Obradovića zbog haosa ispred Skupštine!
Srbija

DIVLJANJE ĆE GA SKUPO KOŠTATI! Optužni predlog protiv Boška Obradovića zbog haosa ispred Skupštine!

blic.rs, Republika

 - sreda, 23. 9. 2020. u 12:43 0

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je danas Prvom osnovnom sudu u Beogradu optužni predlog protiv Boška Obradovića,...

Duško Knežević: Srbija je postala glavni spoljnopolitički igrač na Balkanu
Duško Knežević: Srbija je postala glavni spoljnopolitički igrač na Balkanu
0

Vlasnik Atlas Grupe Duško Knežević smatra da je Zapadni Balkan došao u fokus velikih sila,...

Uvek sam pokušao da spasim što se spasti moglo...: Vatrogasac koji je gasio Hilandar, zbog nesreće dobio otkaz nakon 20 godina rada
"Uvek sam pokušao da spasim što se spasti moglo...": Vatrogasac koji je gasio Hilandar, zbog nesreće dobio otkaz nakon 20 godina rada
0

Vodnik prve klase Vladica Janković (45) iz Niša, službenik Uprave za vanredne situacije otpušten...

  • Na kiosku
    Danas na kioscima

    Samo u Srpskom telegrafu - informacije kojih nema u drugim novinama

    Naslovna za 23. 9. 2020.