Blagi naklon i veliko "bravo": Ovo su heroji koji su u 2019. vratili veru u ljude! O njihovim potezima Srbija će još dugo pričati!

Autor: Republika

Vesti

31.12.2019

14:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Empatija nije izumrla! Iako se nekad čini da je tako, zapravo nije. To dokazuju svetli primeri koji oduševljavaju i ostavljaju u neverici do kojih granica može da ide ljudska dobrota i poriv da se drugima pruži ruka kada im je najteže.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ako ikome treba reći "bravo" u minuloj godini, to su ovi ljudi. Oni su za nas najveći heroji i ne samo to, oni su zrno nade da možemo biti bolji samo ako to iskreno želimo.

Požrtvovanost, hrabrost da nekome priđete kada proživljava pakao, upornost, svakodnevna predanost i dobrota - samo su neke od osobina kojima se mogu opisati oni - naši heroji za 2019. godinu!

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Marija Dimtirjević

Ne zna se šta bi bilo sa poznatom voditeljkom da se Marija nije zadesila tu u trenutku nesreće

Mlada voditeljka Dea Đurđević doživela je 7. februara 2019. godine tešku saobraćajnu nezgodu kada ju je udario autobus ispred bolnice "Dr. Dragiša Mišović". Novinarka bi verovatno ostala bez ruke da joj u prvom trenutku nije priskočila u pomoć Marija Dimitrijević, laboratorijski tehničar.

U autobusu 59 koji je imao sudar, među putnicima bila je I Marija. Kada su svi izašli na ulicu zbog udesa, ona je čula vrištanje I zapomaganje.

- Ugledala sam stravičan prizor. Svuda je bilo krvi, a devojka je sedela pored zida, ruka joj je bila otkinuta, bila je pored nje, a ona je samo vikala da je boli. Prišla sam joj i oslonila njenu glavu na moje rame. Trudila sam se da ostanem pribrana, iako je scena bila jeziva. Pričala sam sa njom kako bi ostala u svesnom stanju što duže. Tražila mi je lekove protiv bolova, i samo je ponavljala da je boli ruka - seća se Marija, koja je spasila život poznatoj novinarki.

 

 

Marija je odmah pozvala policiju, i rekla im da pozovu i Hitnu pomoć I dođu što pre.

Niko ne zna šta bi bilo sa Deom da se Marija nije našla u pravom trenutku pored nje, a kaže da su ostvarile posebnu vezu i da će verovatno otići da je poseti.

- Sačekaću da joj bude bolje, pa ću otići da je vidim. Njena majka me je zvala sinoć da mi zahvali i stvarno je divna žena. Ipak, ja sam učinila sve što bi svako normalan uradio. Mislim da me šok od cele situacija tek stiže I sada postajem svesna šta se dogodilo. Samo da ona bude dobro! - rekla je tada Marija, koja radi u jednoj privatnoj laboratoriji.

RepublikaFoto: facebook.com/Silly Telly
Prizor koji slama srca

"Majka hrabrost" rasplakala Srbiju: U svojoj 77. godini nosi nepokretnog sina na leđima

Predrag Bošković (59) iz Kosjerića se od rođenja bori sa cerebralnom paralizom. Gde god je stigao, stigao je na leđima svoje majke, za koju kaže da je Majka hrabrost.

- Svoj život je poklonila meni - nastavlja Predrag.

Olga je za svog sina bila spremna i maljenska brda da pomeri, i pronašla je način da mu pomogne - kad je bio mali nosila ga je u školu, a danas iako ima 77 godina, Olga svog Predraga stavi na leđa i nosi do trema gde on ima drvorezbarsku radionicu.

Tom zanatu okrenuo se pre 30 godina. Sve što vidi on jednom rukom može i da napravi. A zanat je učio od starog stolara.

- Čini mi se da sam imao nekog talenta u sebi - kaže skromno.

RepublikaFoto: Facebook.com/Nurdor Srbija
Zoran Kocić nas sve oduševio u 2019. godini

Poklonio kuću deci oboleloj od raka, tek tako! Rekao da žali što nema da da više

Dao sam koliko sam imao, žao mi je što nemam i više da dam, ovim rečima za Srpski telegraf je opisao svoju odluku penzioner Zoran Kocić (71) iz Novog Sada. Zoran je vikendicu od 100 kvadrata i devet ari placa u selu Popovica nedaleko do Novog Sada poklonio Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka (NURDOR).

Kocić, koji se zbog zdravstvenih problema teško kreće, živi skromno od 15.000 dinara penzije. Međutim, nikada mu nije palo na pamet da proda vrednu nekretninu koju je šezdesetih godina svojeručno gradio sa ocem Jovanom.

- Da sam je prodao, od sramote ne bih mogao da prođem pored očevog groba. Ovako sam je dao deci kojoj je ta kuća potrebnija nego meni - rekao je tada Kocić, koji se na ovaj human gest odlučio uz podršku životne saputnice Sofije Bajić. Kuća se nalazi na 302 metra nadmorske visine na obroncima Fruške gore, na mestu gde se ukrštaju ruže vetrova i idealna je za oporavak dece. Mališani će dobiti mesto gde će daleko od bolesničke postelje moći da se igraju i ponovo budu deca nakon što im je opaka bolest ukrala detinjstvo.

RepublikaFoto: facebook.com/printscreen
Irena Ivić

Srpkinja u Milvokiju spasila bosonog dečaka koji je lutao ulicama

Irena Ivić, vozač gradskog prevoza u američkom Milvokiju pokazala je da ima veliko srce.

Ona je dok je vozila autobus primetila bosonogog dečaka obučenoj samo u bodi. Dečak je bio sam na polupraznim ulicama i nameravao da pređe ulicu mimo semafora.

Bez trenutka razmišljanja zaustavlja poluprazan autobus i izlazi iz vozila.

Kako je beba već odmakla, Irena ju je trčeći stigla i odvela do autobusa gde je jedan od putnika dao jaknu kako bi se dete utoplilo.

- O moj Bože, drhtim - izgovorila je tada Irena kad je ušla u autobus. Čekajući da dođu policija i vatrogasci, dečak je mirno zaspao u Ireninim rukama. Kako je kasnije saopšteno, dete je majka izbacila na ulicu, a dečak je kasnije vraćen ocu.

RepublikaFoto: facebook.com/printscreen
Slavoljub Stoadinović

Profesor heroj! Rizikovao život da spasi učenike

Pomahnitalog Gorana T. iz sela Donja Livadica kod Velike Plane, koji je ušao u Ekonomsku školu u tom gradu i iz automatske puške otvorio vatru, zaustavio je profesor Slavoljub Stojadinović.

- Sve se desilo za vreme sedmog časa u Ekonomsko-ugostiteljskoj školi. Učenici su imali čas filozofije kada je lice sa puškom uleteo kod njih na čas. Ja sam istrčao iz sale, otišao sam na sprat gde je čovek upao sa puškom. Ušao sam u učionicu i video lice sa puškom – kaže profesor Stojadinović.

Stojadinović je takođe opisao i kako je izgledao trenutak kada je Goranu T. oteo oružje.

- Počeo sam da pričam sa njim. On je u jednom trenutku okrenuo pogled ka tabli, i tada sam ja skočio na pušku. Krenuli smo da se rvemo. Uspeo sam da mu otmem oružje. Ispalio je dva metka meni pored glave, ali sam uspeo da regulišem situaciju. Policija je nakon toga došla i uhapsila lice koje je upalo u školu – navodi profesor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading