UZBUNA! Roditelji prestravljeni, tinejdžeri u Srbiji imaju novi OPASAN TREND na Instagramu - "UOČEN SI"

IZVOR: blic.rs, Republika

nedelja, 3. 11. 2019.| 13:53

1

Na Instagramu su poslednjih nekoliko meseci osvanule brojne grupe zvane "Spotted" (uočen si) u kojima mladi šalju fotografije drugih koje slikaju u prolazu, autobusu, na ulici, u parku, postavljaju u grupi "Spotted" njihovog grada, a onda moderatori te Instagram grupe, koju prati više hiljada ljudi, fotografiju krišom slikane osobe objave javno i pitaju sve da li je neko prepoznaje i poznaje. Nakon toga, korisnici koji znaju ko je na fotografiji u komentarima "taguju" (označe) tu osobu kako bi je onaj ko ju je slikao i našao.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Roditelji su zabrinuti javnim objavljivanjem fotografija maloletnika koji i ne znaju da su uslikani dok, na primer, jedu užinu na velikom odmoru ili šetaju kroz park, dok tinejdžeri kažu da u ovome ne vide ništa loše i ovo smatraju "modernim načinom prilaženja osobi koja im se dopala".

Objava jedne zabrinute majke koja je videla "Spotted" grupe, koje postoje za praktično sve gradove u Srbiji i regionu, digla je paniku među roditeljima i otvorila novo pitanje bezbednosti dece na internetu.

- Dragi roditelji, vreme je došlo da nam svima izrazim saučešće jer ukoliko niste videli šta nudi ovaj Instagram profil, vi zapravo i ne znate gde su i šta rade Vaša deca. Malo je reći da sam zgrožena da se na ovom Instagram profilu pod nazivom spotted_sabac nude informacije o tome gde se nalaze Vaša deca, ko su, postavljaju slike iz škola, školskih dvorišta, ulica i da dalje ne nabrajam uverite se sami. Oglasi samo pljušte, pa da nam svima čestitam novu eru današnjih elektronskih mahinacija. Možda je na nekoj fotografiji i Vaše dete, jer sam ja nekolicinu prepoznala - napisala je zabrinuta majka.

instagram.com/printscreen
Zavisno od toga u kom gradu je osoba primećena, ova poruka se šalje "spotted" profilu tog grada ("spotted_beograd", "spotted_aranđelovac", "spotted_šabac" i slično...)

Kako funkcionišu "spotted" profili?

Kada se mladima na javnom mestu neka osoba učini zanimljivom i privlačnom, toliko da bi želeli da ostvare kontakt sa njom, umesto da toj osobi priđu na "staromodan" način, tinejdžer je krišom fotografiše. Zatim tu sliku šalje nekom od "spotted" profila sa zahtevom da se fotografisana osoba pronađe, da se otkrije njeno ime ili da link do instagram profila. Neretko uz fotografiju ide i objašnjenje: "Primećen u Tašmajdanskom parku oko 19 sati sa tri druga. Imao je plavi ranac i bele patike. Da li ima devojku?"

Zatim moderatori koji se kriju iza tog profila javno objavljuju fotografiju osobe koja zapravo i ne zna da je fotografisana, a drugi korisnici, koji prepoznaju "traženu" osobu, označavaju je u komentarima.

Dok roditelji strepe za bezbednost svoje dece, jer se i podaci poput škole koju pohađa javno objavljuju, mladi u Srbiji smatraju da je ovo jedna uobičajena pojava i produkt novog, modernog onlajn doba.

Tako jedan srednjoškolac iz Beograda ne vidi apsolutno ništa loše u ovome i tvrdi da se "diže bespotrebna drama".

- Ne vidim zašto se diže tolika drama oko toga, vi stariji treba da shvatite da se devojkama ne prilazi na ulici kao što se nekad prilazilo. Mislim da se to ne koristi u loše svrhe, niko tu ne traži kućnu adresu nego nečiji Instagram profil, pa kad se to dvoje spoje neka vide da li će da nastave dopisivanje - objašnjava mladić.

Na pitanje kako bi se osećao da se njegova fotografija nađe na jednom takvom proflu, uz osmeh kaže da bi mu laskalo, jer to znači da ga je neko primetio. O eventualnim opasnostima, kaže, ni ne razmišlja.

- Nisam razmišljao o tome da se te fotografije mogu zloupotrebiti, ali opet ne mislim da je to loše jer moji vršnjaci svejedno objavljuju svoje slike na društvenim mrežama. Ako neko ne želi da se dopisuje sa tobom jednostavno ga blokiraš i to je to - kaže ovaj tinejdžer.

Ali, šta kaže zakon?

Advokat Maja Atanasković iz Fondacije "Tijana Jurić" objašnjava da zakon koji reguliše sve medije i sve vidove komunikacije jeste Zakon o javnom informisanju i da on jasno kaže da fotografija iz privatnog života bilo kog lica ne može da se objavi bez njegove saglasnosti.

pixabay.com

- Ta saglasnost ne mora da bude verbalno data, može i konkludentnim radnjama. To znači da ako neko stoji, a neko ga slika, a ovaj zna da će taj okačiti na profil na Instagramu, što je javna mreža, to je sasvim dozvoljeno - objašnjava advokat.

Tužilac: Opasan trend

S druge strane Lidija Komlen Nikolić, bivši tužilac za Visokotehnološki kriminal, objašnjava da su društvene mreže omogućile masovnu komunikaciju između velikog broja ljudi, ali i veliki upliv u privatnost ljudi, pre svega maloletnika, među kojima je popularnost korišćenja društvenih mreža izuzetno rasprostranjena, pri čemu maloletnici nisu svesni svih opasnosti koje vrebaju na društvenim mrežama.

- Što se tiče fotografisanja osoba bez njihovog znanja i pristanka, a potom i postavljanje na društvene mreže, takve radnje bi mogle da se kvalifikuju kao krivično delo Neovlašćenog fotografisanja iz čl. 144 KZ. Međutim, za to krivično delo u konkretnoj situaciji, "spotted" profila, gonjenje se preuzima po privatnoj tužbi. Tu dolazimo do situacije koja nija poznata široj javnosti, a to je da administracija društvenih mreža ne potpada pod zakonodavstvo Republike Srbije. To znači da ukoliko želite da saznate identitet osobe koja je postavila slike, bez vaše saglasnosti administrator to neće moći da uradi jer je ovlašćen da to saopšti jedino organima krivičnog gonjenja. U konkretnom slučaju naša policija te podatke ne bi mogla da traži. Procedura dostavljanja podataka je izuzetno komplikovana i uglavnom je rezervisana za izvršenje ozbiljnih krivičnih dela - objašnjava Lidija Komlen Nikolić, predsednica Predsedništva Udruženja tužilaca i zamenika javnih tužilaca koja se dugi niz godina bavila visokotehnološkim kriminalom.

Jedino što u ovoj situaciji preostaje osobi koja želi da njene fotografije budu uklonjene jeste obraćanje administratoru društvene mreže, što je, kaže, Sizifov posao.

instagram.com/printscreen

- Imajući u vidu svrhu kreiranja ovih profila, a to je povezivanje ljudi radi upoznavanja, dolazimo do situacije u kojoj maloletnici naivno veruju da se s druge strane nalazi takođe maloletno lice, a u stvarnosti to nije slučaj. NIje slučajno što je većina ovih profila zaključana i samo pratioci mogu da vide i komuniciraju u okviru grupa - objašnjava dalje Komlen Nikolić.

Ona dodaje da postoje mogućnosti zloupotrebe, i to kada se sve ovo radi u cilju dogovaranja sastanaka sa maloletnikom i to sve radi izvršenja krivičnih dela protiv polnih sloboda.

- U pitanju je krivično delo Iskorišćavanje računarske mreže ili komunikacije drugim tehničkim sredstvima za izvršenje krivčnih dela protiv polnih sloboda iz čl. 185b, gde je zaprećena kazna zatvora do pet godina, i to kada je oštećeni maloletno lice a kada je dete u pitanju zaprećena je kazna zatvora do osam godina - navodi, ističući da je ovo ekstremna situacija o kojoj maloletnici ne razmišljaju, a u dosadašnjoj sudskoj praksi se, kaže, pokazala kao izuzetno teška za dokazivanje.

instagram.com/printscreen

Fenomen "spotted" profila je izuzetno rasprostranje i nije karakterističan samo za Srbiju. U svakom slučaju savetuje se da bi trebalo raditi na podizanju svesti da vi neovlašćenim fotografisanjem i postavljanjem na društvene mreže osobe (koja vam za to nije dala odobrenje) kršite nečiju privatnost, a posredno ugrožavate i bezbednost maloletnika jer nikada ne znate identitet osoba koje su pratioci na "spotted" profilu.

UNS: Savez za Srbiju da odustane od blokade RTS-a
UNS: Savez za Srbiju da odustane od blokade RTS-a
8
Intesa Sanpaolo postala prva inostrana banka koja će ponuditi usluge upravljanja imovinom u Kini putem ćerke kompanije u punom vlasništvu
Intesa Sanpaolo postala prva inostrana banka koja će ponuditi usluge upravljanja imovinom u Kini putem ćerke kompanije u punom vlasništvu
0

KOMENTARI 1

Đurka4. novembar 2019. u 12:29

Deca su radoznala a nisu svesna nikakvih opasnosti.

5 0 Odgovori


Aplikacija za praćenje tinejdžera TeenSafe otkrila HILJADE LOZINKI!
Aplikacija za praćenje tinejdžera TeenSafe otkrila HILJADE LOZINKI!
0
PERVERZIJE USRED ŠKOLE: STRAVIČNA IGRA OSNOVACA U VOJVODINI
PERVERZIJE USRED ŠKOLE: STRAVIČNA IGRA OSNOVACA U VOJVODINI
0
Roditelji šokirani odlukom veroučitelja da im decu odvede na predavanje osuđenog ubice: Deca dobila i njegove knjige
Roditelji šokirani odlukom veroučitelja da im decu odvede na predavanje osuđenog ubice: Deca dobila i njegove knjige
0
SAVETI RUSKOG PSIHOLOGA: Kako da pomognete deci tokom školovanja
SAVETI RUSKOG PSIHOLOGA: Kako da pomognete deci tokom školovanja
0
DRŽAVA DA ZAUSTAVI SILEDŽIJE I ZAŠTITI RTS
1

"DRŽAVA DA ZAUSTAVI SILEDŽIJE I ZAŠTITI RTS"

Paunović: Vlada posvećena daljem unapređenju položaja mladih u Srbiji
0
Paunović: Vlada posvećena daljem unapređenju položaja mladih u Srbiji
Preletačević: Pravim stranku, biću kralj ko Tito
4
Preletačević: Pravim stranku, biću kralj ko Tito
Poklanjamo Srpski kuvar: Rolovanu dimljenu pastrmku pravi poznata glumica
Društvo

Poklanjamo "Srpski kuvar": Rolovanu dimljenu pastrmku pravi poznata glumica

Republika

 - četvrtak, 12. 12. 2019. u 21:15 0

Uz najnoviji besplatni dodatak "Srpski kuvar", koji izlazi svakog petka uz Srpski telegraf, očekuju vas sjajni recepti koji će zadovoljiti...

Vulin o histeriji u BiH zbog nagrade Handkeu: Nije Sarajevo sinonim za Džamahiriju zbog onih koji u njemu žive, već zbog onih koji njime vladaju
Srbija

Vulin o histeriji u BiH zbog nagrade Handkeu: Nije Sarajevo sinonim za Džamahiriju zbog onih koji u njemu žive, već zbog onih koji njime vladaju

Tanjug

 - četvrtak, 12. 12. 2019. u 21:07 0

"Ne znam kakve veze ima Nobelova nagrada za književnost sa Slobodanom Miloševićem, ali znam da se pisci i režiseri vređaju i proteruju...

Plaćeno je 40.000 evra za ubistvo! Dragoje iz zatvora strahuje da je njegovu likvidaciju naručio poznanik Jelene Marjanović
Tema dana

Plaćeno je 40.000 evra za ubistvo! Dragoje iz zatvora strahuje da je njegovu likvidaciju naručio poznanik Jelene Marjanović

E. S. T.

 - četvrtak, 12. 12. 2019. u 21:00 0

Dragoje Milinković, čovek koji je u pismu koje je stiglo u Viši sud označen kao ubica Jelene Marjanović, u ekskluzivnoj ispovesti za...

(VIDEO) Lažni pop hara Srbijom i traži usamljene domaćice!
Društvo

(VIDEO) Lažni pop hara Srbijom i traži usamljene domaćice!

SrbijaDanas, Republika

 - četvrtak, 12. 12. 2019. u 20:51 0

Na društvenoj mreži Fejsbuk pojavio se video-snimak koji nikog nije ostavio ravnodušnim jer se na njemu vidi muškarac obučen u mantiju...

SDPS proslavio 10 godina postojanja! LJAJIĆ: Nadam se da ćemo i u budućnosti biti deo vladajuće koalicije
Srbija

SDPS proslavio 10 godina postojanja! LJAJIĆ: Nadam se da ćemo i u budućnosti biti deo vladajuće koalicije

Tanjug

 - četvrtak, 12. 12. 2019. u 20:49 0

Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS) obeležila je večeras 10 godina postojanja, a tom prilikom predsednik partije i ministar trgovine...

Stefanović razgovarao i sa poslanicima Bundestaga: Ovo su bile teme
Stefanović razgovarao i sa poslanicima Bundestaga: Ovo su bile teme
5

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović sastao...

MINISTARKA TRAŽI OD HAGA: Osuđeni Srbi da izdržavaju kazne u Srbiji
MINISTARKA TRAŽI OD HAGA: Osuđeni Srbi da izdržavaju kazne u Srbiji
0

"Srbija već 10 godina insistira da se otvori pitanje da njeni državljani, osuđeni pred...

  • Na kiosku
    Danas na kioscima

    Samo u Srpskom telegrafu - informacije kojih nema u drugim medijima

    Naslovna za 13. 12. 2019.