Podvig vredan svakog poštovanja: Srpski lekari spasili četiri života, ovako je izgledala bitka sa vremenom

Autor: mediji, Republika

Vesti

22.04.2019

18:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon što su lekari specijalisti kod jedne pacijetkinje niškog Kliničkog centra, 11. aprila proglasili moždanu smrt, njeni organi su transplatirani u tela četiri osobe. Srce i jetru su dobile dve osobe iz Beograda, a bubrege dva pacijenta iz Niša.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pre ovog do sada neviđenog zahvata beogradskih i niških lekara i sestara, porodica ove pacijentkinje je potpisala saglasnost za doniranje organa. Nakon uspešne, gotovo desetočasovne, kadaverične eksplantacije organa, koju je tim od tridesetak niških i beogradskih lekara i medicinskog osoblja, obavio u operacionoj sali Kliničkog centra Niš, srce i jetra uspešno su transplantirani u Beogradu, dok je nove bubrege, iste noći, dobilo dvoje niških pacijenata.

U ovom izuzetno specifičnom medicinskom poduhvatu učestvovalo je 30 hirurga, anesteziloga, nefrologa, radiologa i sestara gde su četiri osobe dobile novi život.

Operaciona sala bila je spremna, a niški tim lekara, dočekao je kolege iz Beograda, koje su u pratnji policije i vozila presretača, iz prestonice u Niš stigli za gotovo sat vremena.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Pre svega ogromna zahvalnost porodici, koja je u teškim trenucima za njih, imala dovoljno snage, da davanjem saglasnosti omogući da život, nekim drugim ljudima bude produžen i kvalitetniji, a iskreno se zahvaljujem i ponosan sam na kompletan tim, svim lekarima, sestrama i osoblju koji su još jednom
pokazali, da su dovoljno edukovani i stručni da u datom trenutku potpuno spremno odreaguju i budu na visini zadatka - istakao je prof. dr Zoran Radovanović, generalni direktor KC Niš.

 

 

Nakon uspešne transplantacije, prilika, da svoj život nastave sa novim bubregom, uakazala se 21- godišnjem Aleksandru Mladenoviću iz niškog sela Čokot i 55- godišnjoj Nišlijki, Dušici Stojanović, koji su nakon dugogodišnjeg lečenja i mnogih dijaliza, bili izabrani kao najpodudarniji primaoci organa. Oni
se sada, uspešno oporavljaju na Klinici za nefrologiju KC Niš.

- Na dijalizi sam 4 godine, i bila sam iznenađena, nisam se nadala još, ali najgore je prošlo, sad se nadam da će ići na bolje - rekla je Dušica.

Aleksandar je takođe srećan što mu je darovan novi život.

- Dobro se osećam i sada je sve u redu, nema problema, ovo za mene znači lep život ubuduće - nada se dvadesetjednogodišnji Aleksandar.

RepublikaFoto: ST/N.BOŽIĆ
Foto: Ilustracija

Lekari specijalisti, koji su učestvovali u samoj eksplantaciji i transplantaciji, ali i oni koji postoperativno brinu o njima, kažu da su oba pacijenta u stabilnom kliničkom stanju.

- Pacijentkinja je nakon potvrđivanja moždane smrti od strane neurologa, prebačena na Kliniku za anesteziju radi praćenja vitalnih funkcija i različitih laboratorijskih i dijagnostičkih procedura i zaista sam ponosan, pre svega na naš tim, ali i na beogradski, jer smo munjevito brzo reagovali i pristupili eksplantaciji organa zajedno sa njima, te je, kao što možete čuti i videti, sve prošlo u najboljem redu -izjavio je dr Goran Milišević, anesteziolog i deo tima za transplantaciju niškog Kliničkog centra.

Osim Nišlija, Aleksandra i Dušice, zahvaljujući humanosti i odgovornosti porodice donora, "novi život" nakon transplantacije, započinju i dvoje pacijenata iz Beograda, kojima su presađeni srce i jetra.

U ovom trenutku više od dve hiljade ljudi u Srbiji čeka na transplantaciju srca, jetre, rožnjače, bubrega i pluća.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading