Država uvela red! Bez odmora u maju: Zaposleni u katastru moraće da nadoknade štetu od štrajka

Autor: Tanjug

Vesti

22.04.2019

15:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaposleni u službama za katastar nepokretnosti koje su bile u štrajku, neće moći da koriste godišnje odmore tokom maja dok se ne saniraju posledice obustave rada. Cilj je, navodi se u saopštenju Republičkog geodetskog zavoda, da se smanji šteta naneta građanima, izazvana blokadom katastara i da se, bez odlaganja, nadoknadi propušteno tokom trajanja štrajka.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Foto: Ilustracija

- Uvođenjem Uredbe i Odluke o minimumu procesa rada odblokirani su katastri koje su štrajkači uzurpirali i tako naneli nemerljivu štetu građanima, privredi i državi. Preduzete mere ne sprečavaju da se štrajk nastavi, ali su omogućile da budu zaštićena Ustavom zagarantovana prava građana da slobodno raspolažu svojom imovinom - piše u saopštenju koje je potpisao direktor Borko Drašković.

Navodi se da je analiziran rad svih službi katastra u Srbiji i utvrđeno da je došlo do zloupotreba prava na štrajk zbog čega je, dodaje se, rukovodstvo RGZ-a podnelo krivične prijave protiv vođa štrajka Prvom osnovnom tužilaštvu i Višem tužilaštvu.

Kažu da se u pojedinim medijima nastavlja "širenje neistina o štrajku" i ističu da je u petak, 19. aprila, u štrajku bilo 4,4 odsto od ukupnog broja radno angažovanih.

 

 

- Petog dana primene Odluke o minimumu procesa rada za štrajk se izjasnilo 99 zaposlenih koji su raspoređeni u 17 službi za katastar. U tim službama organizovan je proces rada u skladu sa Uredbom i Odlukom. U 147 službi rad se sprovodi u punom kapacitetu - navodi se u saopštenju.

Podsećaju da je minimum procesa rada tokom štrajka uveden prvi put u RGZ-u i da je na taj način, kažu, sprečen svaki pokušaj blokade katastra i uskraćivanja ustavom zagarantovanih prava građanima.

Sa druge strane, navode, time se ne ugrožava pravo zaposlenih na štrajk.

Dodaju i da štrajk zaposlenih ne utiče na prijem zahteva preko eŠaltera, jer je, objašnjavaju, sistem tako organizovan da prima zahteve 24 sata tokom sedam dana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading