NENAD STEFANOVIĆ PODNEO TUŽBE PROTIV BOJANE SAVOVIĆ! Javni tužilac u javnosti mora da bude APOLITIČAN I NEPRISTRASAN!

Autor: M.B.

Vesti

16.02.2024

13:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glavni javni tužilac Nenad Stefanović podneo je prijave protiv javnog tužioca Bojane Savović zbog navodnog kršenja odredbi Zakona o javnom tužilaštvu i Etičkog kodeksa javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca.

NENAD STEFANOVIĆ PODNEO TUŽBE PROTIV BOJANE SAVOVIĆ! Javni tužilac u javnosti mora da bude APOLITIČAN I NEPRISTRASAN!

Foto: ST/Vladimir Lukić, YouTube/Printscreen

Više javno tužilaštvo u Beogradu nedavno je reagovalo na navode dela medija o plasiranju nepotpunih informacija sa proizvoljnim tumačenjima. Kako se navodi, Glavni javni tužilac Nenad Stefanović podneo je prijave protiv javnog tužioca Bojane Savović disciplinskom tužiocu Visokog saveta tužilaštva. Razlog za ove prijave, kako se ističe, leži u navodnom kršenju odredbi Zakona o javnom tužilaštvu i Etičkog kodeksa javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca.

Političko opredeljenje javnog tužioca

Bojana Savović, javni tužilac, navodno je tokom izborne kampanje za izbore održane 17. decembra 2023. godine na javnim skupovima ispred inicijative "Proglas" iznosila svoj politički stav, odnosno svoje političko opredeljenje. Ovaj postupak, prema tumačenju Višeg javnog tužilaštva, predstavlja disciplinski prekršaj, odnosno kršenje načela nepristrasnosti i ugrožavanje poverenja u javno tužilaštvo.

Ova situacija otvara pitanje odnosa između javnih funkcionera i političkih aktivnosti u kontekstu vladavine prava. Nenad Stefanović je odlučno reagovao na navodno političko angažovanje javnog tužioca, ističući ozbiljnost situacije i potrebu da se očuva nepristrasnost i integritet javnog tužilaštva.

Načelo nepristrasnosti je od izuzetne važnosti kada je reč o radu javnih tužilaca, a ono je jasno definisano i Etičkim kodeksom javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca. Prema ovom Kodeksu, javni tužilac je dužan da se uzdrži od javnog iznošenja političkih stavova i učestvovanja u raspravama političkog karaktera, osim kada se radi o pitanjima koja se tiču javnog tužilaštva, vladavine prava i ljudskih prava. Takođe, Kodeks propisuje da je javni tužilac dužan da se uzdrži od prisustvovanja i učestvovanja u političkim skupovima i kampanjama.

 

- Pored toga je 13. decembra 2023. grubo vređala jednog kolegu, inače zamenika glavnog javnog tužioca što je suprotno Etičkom kodeksu. Odredba člana 115. st. 1. Zakona o javnom tužilaštvu, tačka 11 kao disciplinski prekršaj predviđa kršenje načela nepristrasnosti i ugrožavanje poverenja u javno tužilaštvo. Zakon o javnom tužilaštvu u članu 54 koji nosi naslov "Zabrana političkog delovanja" u stavu 2 navodi da je javni tužilac dužan da se uzdržava od javnog izražavanja političkih stavova i učestvovanja u javnim raspravama političkog karaktera, osim ako se radi o pitanjima koja se tiču javnog tužilaštva, ustavnosti i zakonitosti, ljudskih prava i osnovnih sloboda, a stav 3 kaže da je nosilac javnotužilačke funkcije dužan da se uzdržava od učestvovanja u političkim aktivnostima političkih subjekata - navodi se u saopštenju.


Nepristrasnost kao temelj pravne države

Nepristrasnost javnih tužilaca predstavlja temelj pravne države i ključni element u očuvanju poverenja građana u pravosudni sistem. Bez obzira na političke ili druge uticaje, javni tužioci su dužni da svoj posao obavljaju nepristrasno i u skladu sa zakonom. Ovo je od suštinskog značaja za očuvanje vladavine prava i zaštite ljudskih prava svih građana.

- Suština ovih zabrana i ograničenja koja predviđaju Etički kodeks i Zakon o javnom tužilaštvu je u tome da javni tužilac mora u javnosti da bude apolitičan. Drugim rečima, javni tužilac mora da se uzdrži od svih aktivnosti kojima se krši načelo nepristrasnosti - navodi se iz tužilaštva.

Javno tužilaštvo je pokrenulo postupak protiv Bojane Savović zbog njenih izjava na tribini "Inicijative ProGlas" u Požegi, održanoj 25. novembra 2023. godine. Njene reči su izazvale buru reakcija, a pojedini mediji su izvestili da su zemljoradnici blokirali vozila aktivista SNS ispred kuće organizatora protesta u Bavaništu, dok su narodni poslanici opozicionih stranaka bili prisutni.

Bojana Savović je izjavila da je "ideja ProGlasa da se svako aktivira koliko može, da prikupi dokaze o krađama i ucenama, da podrži kolegu na poslu, da podrži svog komšiju, kao što je slučaj u Bavaništu". Ovo izazvalo je negodovanje, a ministar Stefanović je istakao da je neprihvatljivo da javni tužilac javno otkriva svoje političko opredeljenje i poziva građane da preduzimaju slične akcije kao u Bavaništu.

- Takođe je 13. decembra 2023. godine oko 9 časova u prostorijama Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, očigledno prekršila obavezu pravilnog postupanja prema kolegi, zameniku glavnog javnog tužioca VJT u Beogradu Miodragu Markoviću, kada mu se na kraju razgovora u vezi sa njenim upisom i ispisom sa posla, obratila se povišenim glasom, sledećim rečima: "Nikad ti se više neću javiti, stvarno ste jadni i bedni na šta pristajete, prodali ste se za 20.000 veću platu i službeni auto, nikad ti se više neću javiti, mi ovde treba da radimo još 20 godina, sramota je šta radiš, rovaš po Mileninim predmetima, meni pišeš anonimne prijave za kuću, nećeš imati kome dobar dan da kažeš, niko ti se ovde više neće javljati, šutiraće te nogom u dupe kad te budu videli", a zatim napustila kabinet. Sve vreme dok je razgovor trajao u kabinetu bio prisutan tužilački pomoćnik u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, koji je čuo sve izrečeno - navodi se u saopštenju i pojašnjava da Etički kodeks javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca predviđa osam načela kojih su javni tužioci dužni da se pridržavaju u svom radu i svakodnevnom životu.

Javna tužiteljka Bojana Savović našla se pod istragom zbog svojih javnih izjava na političkim skupovima i u intervjuu za NIN. Njene reči izazvale su kontroverze i dovele do toga da bude prijavljena zbog kršenja načela nepristrasnosti i ugrožavanja poverenja građana u javno tužilaštvo.

Na tribini inicijative ProGlas u Šapcu, Bojana Savović je izjavila da "car je go", naglašavajući neophodnost promena u društvu i borbu protiv nasilja. Posebno je istakla problem porodičnog nasilja, naglašavajući da 27 žena postaju žrtve svakodnevnog nasilja. Njene reči o finansijskoj i vrednosnoj pljački takođe su privukle pažnju javnosti.

U intervjuu za NIN, pod naslovom "Najviše me brinu razmere moralnog posrnuća društva", Bojana Savović istakla je zabrinutost zbog moralnog posrnuća društva. Naglasila je problem manipulacije u izbornom procesu i moralni sunovrat koji je zahvatio društvo.

Na političkom skupu u Beogradu, završnom mitingu inicijative ProGlas, Bojana Savović pozvala je građane da se probude iz kolektivne kome i preuzmu kontrolu nad svojim životima. Izjavila je da građani ne smeju da se povlače pred ljudima koji su gori od njih i da je "ovo tek početak".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Stefan

16.02.2024 14:43

Mislim da javni tuzioci moraju biti neutralni kada je politika u pitanju i zbog toga Bojana Savovic podleze disciplinskoj odgovornosti.

Petar

16.02.2024 14:49

BRAVO !!! Tako se profesionalno obavlja svoj posao !!!

Ena

16.02.2024 18:05

Zaposleni u pravosuđu i tužilaštvu ne bi smeli da iznose političke stavove.

Nina

16.02.2024 23:42

Savićka je dobila preko deset prijava u samo nedelju dana, prekršili ste zakon.Gospodo nije vam Vučić i za ovo kriv.