SRBIJA DOBIJA NOVE AMBASADORE: U Alžiru i Finskoj će nas predstavljati iskusne diplomate

Autor:

Vesti

17.09.2023

10:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Njihove buduće države službovanja odobrile su agremane, a predsednik Aleksandar Vučić potpisao ukaze o postavljenju, saopštio je prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

SRBIJA DOBIJA NOVE AMBASADORE: U Alžiru i Finskoj će nas predstavljati iskusne diplomate

Foto: Tanjug/AP

Srbiju će u svetu uskoro predstavljati dvoje iskusnih diplomata, koji će zauzeti mesto ambasadoraAna Petković u Alžiru i Aleksandar Janković u Finskoj. Njihove buduće države službovanja odobrile su agremane, a predsednik Aleksandar Vučić potpisao ukaze o postavljenju, saopštio je prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Ana Petković radi u Ministarstvu spoljnih poslova od 1998. godine, navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova. Tokom karijere službovala je u ambasadama Republike Srbije u Rimu, Skoplju i Varšavi, gde je od juna 2021. do februara 2022. vršila dužnost otpravnika poslova.

U Ministarstvu spoljnih poslova radila je u odeljenjima za susedne zemlje, Severnu i Južnu Ameriku i bila angažovana kod državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova i u Kabinetu ministra.

Rukovodi Odeljenjem za saradnju sa državnim organima i međunarodnim organizacijama. Diplomirala je i doktorirala na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Bavi se pisanjem i prevođenjem. Govori engleski, francuski i italijanski jezik.

Aleksandar Janković je diplomirao i završio master studije na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. U Ministarstvu spoljnih poslova radi od 1998. godine i bio je, između ostalog, načelnik Odeljenja za Aziju, Australiju i Pacifik, kao i Odeljenja za Afriku i Bliski istok.

Službovao je u ambasadama u Londonu, Nikoziji i Pekingu, a od 2017. do 2021. godine bio je ambasador Republike Srbije u Alžiru. Janković na dužnost ambasadora Republike Srbije u Finskoj odlazi sa mesta zamenika pomoćnika ministra za bilateralnu saradnju.

Autor je knjige "Privredni razvoj Kine – povezivanje na kineski način". Govori engleski i francuski jezik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading