Ovo je skandalozno: Naturaju nam da obeležavamo Noć veštica

Autor: B.P.-D.P.-B.B.

Vesti

30.10.2019

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ko večeras bude slavio Noć veštica, učestvovaće u sektaškom obredu slavljenja Sotone...

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Sa ovom porukom, koju je za Srpski telegraf izrekao protođakon Ljubomir Ranković, urednik Glasa crkve, složili su se kulturni radnici, sportisti, umetnici, ali i drugi građani od kojih je Srpski telegraf juče zatražio da prokomentarišu to što se ovaj (Halloween u zapadnim zemljama) na sva zvona najavljuje i obeležava.

I ni po jada da u toj svetkovini učestvuje samo onaj ko to iz nekih razloga želi. Problem je, međutim, što se pod naizgled benignom formom slavljenja dana koji praznuju širom sveta ovde organizuju razne manifestacije, čak i u vrtićima i školama (pogledajte okvir), gde se od dece traži da budu "prigodno" obučena. Na sve to, trgovinski lanci puni su proizvoda koji pakovanjem i natpisima promovišu Noć veštica.

Protođakon Ranković objašnjava za naš list da slavljenje Noći veštica nema nikakve veze sa našom tradicijom, pa čak ni onom paganskom, pre hrišćanstva. On napominje i da, ko slavi veštice, u stvari slavi Sotonu.

RepublikaFoto: Printskrin/youtube
Protođakon Ljubomir Ranković

- Obeležavanje Noći veštica je nehrišćansko, a pogotovo nepravoslavno. Sama reč veštica je eufemizam za sotonu. Nije slučajno što veštice odvajkada u narodu širom sveta imaju izrazito negativnu konotaciju. Pa žene su spaljivali samo zato što su mislili da su veštice, odnosno Sotonine sluge - objašnjava Ranković.

Naš sagovornik smatra da je izuzetno opasno što se u Srbiji, naročito među mladima, raširilo proslavljanje ovog praznika.

- Ko učestvuje u tome, može slobodno da smatra da učestvuje u nekom sektaškom obredu - izričit je on.

Foto: Printskrin/kurir.rs
Pismo majke jednog školarca

NIJE SLUČAJNO

Ranković smatra i da ništa nije slučajno.

- To nametanje nekih običaja našem narodu sa strane deo je jednog većeg plana koji se sprovodi odavno - tvrdi protođakon.

Podjednako oštar je i proslavljeni fudbaler Dušan Savić, koji upravo danas slavi krsnu slavu Sveti Luka.

- Ja ni mrtav ne bih obeležavao nekakvu Noć veštica na dan kada slavimo Svetog Luku i Svetog Petra Cetinjskog. Bez obzira na sankcije koje bi mogle da uslede. Ko to prihvati, ne treba da se zove Srbinom, taj je budala. Svima bih im je*ao mater. Pa je l' treba da se ulizujemo satanistima iz Evrope i Amerike. Dosta više sa urušavanjem naroda i hrišćanske vere. I moja porodica slavi Svetog Luku, pa je l' unuk treba tako da mi se obuče za školu kao što čujem da su negde tražili?! Sad mi je još više drago što neće ići u školu jer mu je slava i što neće biti deo te predstave koju nameću. Ma nek se nose! Šta je sledeće, tražiće nam da klečimo i udaramo glavom u beton - vidno je iznerviran Savić.

RepublikaFoto: ST/Dragan Kadić
Dule Savić

KAKO SMO POČELI...

Mladen Šarčević, ministar prosvete, takođe se ne slaže sa obeležavanjem Noći veštica.

- Noć veštica nije naša tradicija. Možda jeste deci zanimljivo, ali tako smo počeli i umesto Božić Bate da čekamo Deda Mraza. Kad bi pametni ljudi počeli da se bave tim modelima i deci prikazali naše stvaralaštvo i kulturu kroz istoriju, mislim da ih ne bi interesovale veštice. Imate kod nas i vampire, vampir je srpska reč, mnogi to ne znaju. Imamo i mitske priče, kad smo bili deca, to se pričalo, pa se bojite. Ne moramo da se igramo Noći veštica, to nije naše - kaže Šarčević.

RepublikaFoto: Tanjug
Mladen Šarčević

S druge strane, Aleksandra Milovanović, asistent direktora privatnog vrtića "Vrapčići" na Vračaru, ne vidi ništa loše u tome što obeležavaju Noć veštica:

- Obeležavamo, rekli smo roditeljima da deca obuku neki kostim. Nisam sigurna koliko će dece doći kostimirano. Naš motiv za obeležavanje Noći veštica je samo zabava - kaže ona.

Šta kažu direktori škola

Dragoljub Gačić, direktor OŠ "Nikola Tesla" u Vinči

Moja škola, najveća u zemlji, to ne organizuje. Nažalost, ne može škola mnogo da utiče, globalni nivo je mnogo širi

Miomir Dragaš, direktor škole "Ivan Goran Kovačić"

Ne slažem se sa tim, imamo dosta naših praznika. Noć veštica ne obeležavamo ni na koji način. Mi slavimo Svetog Luku, a sa vešticama se ne družimo mnogo, svuda ih ima oko nas, previše je

Miodrag Antić, Forum srednjih škola

Proslavljanje Noći veštica u Srbiji i školama je apsurd. Nešto što je anomalija ne treba da se širi, pogotovo ne među mladima. To je neprimereno za školski uzrast

Šta kažu o proslavi Noći veštica drugi sagovornici Srpskog telegrafa čitajte u štampanom izdanju našeg lista, kao i na portalu Republika!

Foto: Srpski telegraf
"Srpski telegraf" 1.11.2019.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading