ZAPADNE SILE HUŠKAJU NA SUKOBE I NOVE PODELE: Pale jug Srbije i Sandžak da bi nam oteli Kosovo!

Autor: M. R. I.

Vesti

03.07.2018

17:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema pravilu, uvek kada se vrši pritisak na Srbiju da potpiše kapitulaciju i prizna kosovsku nezavisnost, potpaljuje se Preševska dolina, odnosno jug Srbije. U trenutku kada se zvanični Beograd svim silama bori za Kosmet i traga za kompromisnim rešenjem Albanci sa juga Srbije ponovo aktiviraju priču o cepanju države i pripajanju tri opštine, Preševo, Bujanovac i Medveđa, Kosovu.

Naime, Albanci iz Preševa, Bujanovca i Medveđe uputili su poziv celom političkom spektru u regionu da se pozabavi njihovim statusom, koji je, kako tvrdi Preševa jone, sve više ugrožen, predlažući da se sazove skupština koju će činiti ove tri opštine.

- Albanci zahtevaju jednaka prava kao što imaju Srbi sa Kosmeta, dakle reciprocitet. Zatim da skupština tri opštine ima ista prava kao Zajednica srpskih opština na Kosovu i Metohiji. Od ostalih zahteva tu su demilitarizacija regiona, orijentacija potencijalnih investitora na to područje zbog enormne nezaposlenosti, istraga, lociranje i kažnjavanje svih zločina počinjenih u Preševskoj dolini, a u bilo kom slučaju promene granica na štetu Kosova traže aktiviranje referenduma iz 1992. godine - prenosi Preševa jone detalje ovog poziva.

Vladislav Jovanović: Sandžak se preko Ugljanina održava na tihoj vatrici, a mogu malo i da povećaju temperaturu ako zatreba

Najnoviju akciju Albanaca bivši diplomata Vladislav Jovanović objašnjava kao pokušaj destabilizacije Srbije, slabljenja pregovaračke pozicije Beograda.

RepublikaFoto: Tanjug
Sulejman Ugljanin

- Ovo je deo pritisaka koji Zapad vrši na Srbiju u vezi sa traženjem da se do kraja ove godine završi posao u vezi sa Kosovom. Takođe, Sandžak se već preko Ugljanina održava na tihoj vatrici, a mogu malo i da povećaju temperaturu ako zatreba - zaključuje Jovanović.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun za Srpski telegraf kaže da se "velikoalbanska" priča pokreće kada hoće da destabilizuju situaciju.

Koriste nezadovoljstvo ekonomskom situacijom za plasiranje "velikoalbanskih" ideja

Milovan Drecun, odbor za KiM

- Pojedinci iz albanskih redova koriste nezadovoljstvo ekonomskom situacijom na tom području za plasiranje nekakvih velikoalbanskih ideja, a to je ideja da se taj deo centralne Srbije pripoji Kosovu. Ne dao im bog da imaju isti položaj kao Srbi na KiM, koje vlast u Prištini pokušava etnički potpuno da očisti - ocenjuje Drecun.

Podsetimo, Albanci su se 1. marta 1992. godine, u vreme raspada bivše Jugoslavije, skoro plebiscitarno izjasnili za "političku i kulturnu autonomiju sa pravom prisjedinjenja Kosovu". Od nešto više od 45.000 upisanih u referendumski spisak, odgovor da tada je zaokružilo njih 97 odsto, koji su tako svoju sudbinu vezali za status i budućnost Kosova i Metohije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading