STEFANOVIĆ: Ove godine ubijeno 26 žena, neke zveri NIKAKAV ZAKON ne sprečava!

Autor: Tanjug

Vesti

24.11.2017

14:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"U okviru porodice i partnerskih odnosa, ove godine ubijeno je 26 žena i to je i dalje užasno veliki i neprihvatljiv broj", izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

RepublikaFoto: MUP
Nebojša Stefanović na obležavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

- To jeste manje od prošle godine i poražavajućeg i najtežeg skora koji smo imali - 36 žena koje su izgubile život, ali je neprihvatljivo. Takođe, imamo 3.424 prijavljena krivična dela nasilja u porodici od 1. juna do 15. novembra - rekao je Stefanović uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Naglasio je da je od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, od 1. juna do 15. novembra, policija izrekla 10.504 hitnih mera.

Ta tema, ističe Stefanović, za našu držzavu postala je veoma važna i tvrdi da je predugo naše društvo odbijalo da prihvati činjenicu da postoji porodično nasilje i nasilje nad ženama, te da rešavanje tog problema nije posao nekog drugog, već da je to obaveza svakog čoveka i svake institucije.

- Nasilje nad ženama u okviru partnerskih odnosa predstavlja zloupotrebu moći, ranije se tretiralo kao porodični i privatni problem, iako je to ozbiljan društveni problem, koji ima nesagledive društvene posledice. To se dešava svakoga dana, ne s vremena na vreme, potrebno je da imamo jedinstven i snažan odgovor svih državnih organa. Imamo nultu toleranciju prema nasilju, želimo da zaštitimo pre svega najranjivije društvene grupe - rekao je ministar.

Novi zakon ozbiljan pomak

Naglašava da je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji je počeo da se primenjuje od 1. juna ove godine ozbiljan pomak, čak jedan od najznačajnijih, jer, kako smatra, reč je o preventivnom zakonu, da bi se uveo novi pristup u radu, u smislu preventivne reakcije policije, pre izvršenja krivičnog dela i zaštite žrtve.

- Taj zakon jeste učinio da policijski službenici dobiju veća ovlašćenja, ali ovaj zakon pre svega treba da skrene pažnju na veliki broj slučajeva nasilja u porodici, koji su decenijama unazad bili potiskivali i koje kao društvo nismo hteli da vidimo. Ta crna statistika nikada nije bila na ozbiljan način sagledavana - tvrdi Stefanović.

Od početka primene tog zakona, od 1. juna do 15. novembra, policija je izrekla 10.504 hitne mere, navodi ministar i kaže da je, od tog broja, 7.095 je privemenih mera zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja, dok je 3.409 mera udaljenje učinioca iz stana.

Neke zveri su nezaustavljive

Nažalost, konstatuje da postoje zveri koje nikakve zakonske mere neće sprečiti da sprovedu svoje namere, ali i da mora da se deluje na svest čitavog društva, da svi shate da njihovo ćutanje jednako doprinosi teškom položaju žrtve.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading