SRPSKI SELJACI PREBILI NATOVCE! Događaj koji Alijansa decenijama krije

Autor:

Vesti

30.04.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Goloruki meštani dva sela na Kosmetu u žestokom okršaju s pripadnicima Kfora uspeli da oslobode uhapšenog Zorana Janićevića i povredili 11 američkih vojnika

RepublikaFoto: youtube.com/RTS Merila vremena - Zvanični kanal

Goloruki Srbi iz sela Sevce i Jažince 4. aprila 2000. na okupiranom Kosovu izašli su kao pobednici u pravoj bici sa do zuba naoružanim pripadnicima Kfora.

Sukob je izbio kada su NATO vojnici uhapsili ni krivog ni dužnog Zorana Janićevića iz Sevca. Njegovi sunarodnici su se odmah digli na noge i postavili barikade, prvo u Sevcu, a onda i na ulazu u susedno Jažince, a ukidanje blokade uslovili su puštanjem uhapšenog koji je odveden u američku bazu Bondstil kod Uroševca.

- Posle informativnog razgovora vojnici američko-poljskog kontigenta Kfora, pod našim pritiskom, helikopterom su dovezli Janićevića da bi meštanima Sevca rekao da će u pritvoru ostati 48 sati, koliko nalaže procedura. U tom metežu i gužvi grupa Srpkinja je oslobodila uhapšenog Srbina, otevši ga iz ruku pripadnika Kfora dok je bio vezan lisicama - svedoči jedan od učesnika ovog događaja.

RepublikaFoto: printscreen

TVRD ORAH Jedan od povređenih Srba

Sve se, kaže, dešavalo ispred upaljenog helikoptera, pa su Amerikanci iz sastava Kfora upotrebili suzavac, pustili pse na okupljene Srbe i pucali gumenim mecima na njih.

- Uzvratili smo motkama i kamenicama, a na vojnike američkog Kfora pustili smo svoje pse, šarplanince. Janićević je uspeo da se oslobodi i više nije hapšen. Sukob je trajao čitavih 10 sati. Tom prilikom je povređeno 16 Srba iz Sevca i 11 američkih vojnika. U blokadi u selu Jažince učestvovali su lokalni Srbi iz svih sela Sirinićke župe - priseća se svedok.

Predstavnici američkih snaga su kasnije na konferenciji za medije potvrdili da je povređeno 11 američkih vojnika, jedan poljski vojnik i jedan prevodilac. Oglasio se i Pentagon saopštenjem da je desetorici američkih vojnika pružena pomoć u vojnoj bolnici u kampu Bondstil kod Uroševca, dok je jedan vojnik s prelomom ruke prebačen na lečenje u Nemačku.

RepublikaFoto: printskrin/youtube

Dan kasnije, američko ministarstvo odbrane, a povod je bio taj sukob, saopštilo je da vojnici iz sastava američkih snaga više neće učestvovati u vanrednim situacijama u pokrajini izvan svog sektora.

Fotografije ovog okršaja napravio je vojnik iz poljskog Kfora. On je godinama kasnije, kada je završio svoju misiju na Kosmetu, došao na mesto sukoba i slikao se s tri podignuta prsta. Na taj način je odao priznanje Srbima na njihovoj borbi za opstanak na ognjištima i slobodu 1999. i 2000.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading