UST: Apelujemo na jedinstvo struke - ovo su samo naši izbori

Autor:

Vesti

19.09.2020

11:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dana, 19.09.2020.godine, u Beogradu održana je osma sednica Upravnog odbora Udruženja sudija i tužilaca Srbije (UST).

RepublikaFoto: Republika

Imajući u vidu značaj predstojećih izbora za buduće sazive Visokog saveta sudstva (VSS) i Državnog veća tužilaca (DVT), UST upućuje poruku da je neophodno postići jedinstvo u cilju izbora najboljih kandidata za izborne članove pravosudnih tela.

Ne smemo dozvoliti da se partikularni interesi stave ispred interesa pravosuđa, pa pozivamo sudije i tužioce da sami između sebe i po sopstvenoj savesti biraju svoje predstavnike. Podsećamo da nevladine organizacije koje nisu predstavnici sudija i tužilaca, već deo NVO sektora sa različitim aktivnostima i projektima, ulažu vanredne napore da uspostave uticaj u predstojećem izbornom procesu.

Zato pozivamo sve sudije i tužioce da odgovorno razmisle i poverenje poklone onim kandidatima za koje smatraju da imaju stručne i lične kvalitetete, profesionalni integritet i koji će biti spremni da se bore za kolege po svaku cenu, a ne onima preko kojih bi se na najlakši način ostvario neki pojedinačni interes ili interes trećih lica. 

Ovo su naši izbori i od naših izbora zavisi kako će biti nama samima. Sve drugo su marketing i prazne parole.

Samo oni koji se sa problemima u pravosuđu susreću u sudnicama svakog dana, dele sudbinu svojih kolega, žive od svojih zarada a ne od projekata i stranih donacija, mogu da razumeju i prepoznaju probleme i ponude rešenja, ne čekajući da im neko drugi kaže kako treba da se radi. Samo takvi će znati i hteti da stanu iza svoje odluke i svoje reči, ne tražeći zaštitu od onog ko ih je savetovao i samo takvi će biti spremni da snose odgovornost. 

UST još jednom ukazuje na nužnost izmene propisa kojima bi se uvela mogućnost opoziva izbornog člana od strane kolega koji su ga birali, ukoliko isti u toku svog mandata u pravosudnom telu odstupi od programa i obećanja koje je dao, te počne da sporovodi ličnu ili trećeinteresnu politiku, udaljavajući se od onih koji su ga izabrali da predstavlja interese sudija i tužilaca.

Takođe, imajući u vidu sveopšti konsezus struke o pravnom nonsensu koji se odnosi na trogodišnji mandat nosilaca pravosudnih funkcija, ukazujemo na diskriminaciju kolega koji usled tog statusa nemaju pravo da glasaju na izborima za izborne članove pravosudnih saveta, a sa svima nama, rame uz rame, nose teret pravosuđa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading