VLADIKA BAČKI IRINEJ: Zorani treba duhovnik

Autor: b92.net

Vesti

26.10.2017

22:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović potpuno svesno je podržala nemačku književnicu Hertu Miler, saopštio je episkop bački Irinej.

RepublikaFoto: youtube.com/Radio Pravoslavne Eparhije bačke BESEDA
Odgovorio Zorani Mihajlović: Episkop bački Irinej

Kako navodi, "svakom iole dobronamernom čoveku upoznatom sa činjenicom da svake godine u Srbiji umre 30.000 ljudi više nego što se rodi" nesporan je apel patrijarha Irineja “da preporučimo našim materama da su dužne da rađaju decu, po Božjem blagoslovu i daru datom majkama, da na taj način ostanemo u istoriji“

Episkop bački ističe da je ministarka i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost te reči "koje su izraz njegovog decenijama sticanog duhovnog iskustva koje duboko sagledava našu nacionalnu tragediju, postepeno nestajanje sa lica zemlje", stavila u kontekst ratova i stradanja. 


Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je ranije na tu izjavu patrijarha da treba pustiti žene da rađaju onda kada one to hoće. 

- Time je gospođa Mihajlović potpuno svesno podržala nemačku književnicu Hertu Miler, koja je samo dan ranije za ratove u bivšoj Jugoslaviji optužila srpski narod i Srpsku Pravoslavnu Crkvu - navodi episkop bački. 

Osim toga, on navodi da je motivacija Herte Miler, "zasnovana na istorijskim kompleksima i porodičnom vaspitanju jasna je i neupitna", a da motivacija Zorane Mihajlović da "izvrće reči o deci i blagoslovu i radosti rađanja" nije politička: 

- To znači da ona ne očekuje da će tako sebi i političkoj stranci kojoj pripada doneti glasove na izborima. Pre će biti da je njena motivacija lične prirode, da je zapretena negde u njenoj podsvesti i da joj treba pomoć duhovnika - naveo je on. 
RepublikaFoto: Tanjug
U nesporazumu sa Crkvom: Zorana Mihajlović

Kako kaže, njena kritika “poglavara Srpske Pravoslavne Crkve može se tumačiti i kao njena otuđenost od te Crkve, Crkve njenih predaka”. 


- To jeste njeno ljudsko i građansko pravo, ali u tom slučaju ona ne raspolaže nikakvim kriterijumima na osnovu kojih bi meritorno mogla da procenjuje sadržaj i vrednost Patrijarhovih poruka. Ne znamo da li je tako, no ako jeste, onda bi joj umesto pomoći duhovnika dobro došla i pomoć nekog trezvenijeg političara, a po potrebi i psihologa - navodi episkop. 

- Kao ubeđena privrženica "evropskih", možda i "evroatlantskih" vrednosti i standarda, ona je i veliki poštovalac ljudskih prava, naročito ženskih prava, iako verovatno ne zna da je tim pravima izvor u hrišćanskoj etici, odnosno u hrišćanskom učenju o neprikosnovenoj vrednosti i dostojanstvu svake ljudske ličnosti. Zna se, međutim, da osnovno ljudsko pravo jeste pravo na život. Zato pitam gospođu ministarku - da li embrion, nerođeno dete, novo ljudsko biće u utrobi majke, ima pravo na život? I da li bilo ko, a pogotovu roditelji (ne apostrofiram posebno majke), ima pravo da oduzme bilo čiji život, u tom broju i život svog nerođenog, ali već postojećeg deteta? Kako to da se za ubistvo novorođenčeta ide na robiju, a o ubistvu potpuno nevinog i nezaštićenog budućeg novorođenčeta slobodno i nekažnjivo odlučuje samo i isključivo žena, kako tvrdi gospođa Mihajlović? Gde je tu moral, gde savest, gde duša, gde elementarna ljudskost - dodao je on. 

Episkop na kraju saopštenja ističe da “pitanje braka i porodice, pa i pitanje rađanja ili abortusa kao alternative rađanju, nije prevashodno pravno, političko, demografsko i sociološko pitanje nego egzistencijalno, etičko i aksiološko pitanje”.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading