Surkov i Volker u tajnosti razgovarali u Beogradu o Ukrajini

Autor: n1info.com

Vesti

08.10.2017

11:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beograd je bio tačka susreta visokih zvaničnika Amerike i Rusije - Kurta Volkera i Vladislava Surkova, koji su na lokaciji nepoznatoj medijima, razgovarali o primirju na istoku Ukrajine.

RepublikaFoto: youtube.com/CGTN America
Kurt Volker

Nepoznato je i šta je rezultat samih razgovora. Međutim, održavanje sastanka baš u Beogradu, otvorilo je pitanje da li je Srbija izabrana kao "neutralno" područje za osetljive susrete?

Na tajnoj lokaciji, bez detalja i bez satnice. Tako su se u Beogradu sastali specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za pregovore o Ukrajini - Kurt Volker i savetnik ruskog predsednika Vladislav Surkov. Tema Ukrajina, ali bez ukrajinskih predstavnika.

Da li je u pitanju tek "usaglašavanje satova" ili će pregovori imati specifičan cilj - ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič, za N1 kaže: Šta god da se dogovori, Ukrajina će znati.

- Uvek kada Nemačka, Nemačka ili Amerika - njihovi predstavnici pričaju sa ruskom stranom, mi uvek dobijemo potpunu informaciju od naših zapadnih prijatelja o tome. Princip je da ništa ne može da bude rešeno o Ukrajini bez Ukrajine. Oni su prizvani da Ukrajina može da ima kontrolu nad svojom teritorijom do ukrajinsko-ruske granice - podseća ambasador.

Ali, zašto je Beograd izabran za mesto susreta? Aleksandrovič odgovara: Zbog činjenice da je Surkovu zabranjen ulazak u Evropsku uniju.

Može li se, međutim, sastajanje dva visoka zvaničnika Amerike i Rusije u srpskoj prestonici tumačiti i kao signal da Srbija ima važnu ulogu na međunarodnoj sceni?

Ne mora da znači, kaže generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju i nekadašnji šef srpske diplomatije Goran Svilanović.

- Govori o jednom višem nivou poverenja obeju strana, ali ne bi trebalo iznositi zaključke da li to znači da je Srbija tačno na sredini između jedne i druge sfere - ukoliko bismo govorili tim starim geopolitičkim rečnikom, to ne mora da to da znači - kaže on.

Svilanović smatra da je dovoljno da postoji poverenje u to da će obe strane biti dobrodošle.

- I da postoji poverenje u čitav niz nacionalnih bezbednosnih sistema, koji će omogućiti da susret ne bude kompromitovan - ističe on.

Ukrajina je razlog veoma loših odnosa Rusije i Zapada, objašnjava Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku i podseća.

Od srpskih zvaničnika, o sastanku se oglasio jedino Ivica Dačić, rečima da je to pokazatelj promenjene i poboljšane spoljnopolitičke pozicije Srbije.

U američkoj ambasadi u Beogradu za N1 nisu želeli da komentarišu rezultat pregovora.

Mediji prenose da je tokom dana sa adrese stigla zahvalnost srpskoj Vladi što je omogućila važan sastanak dvojice diplomata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading