Silajdžić PRETI RATOM i ukidanjem Republike Srpske!

Autor:

Vesti

15.02.2020

06:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši član Predsedništva BiH i nekadašnji šef diplomatije Haris Silajdžić zapretio je novim ratom u Bosni!

RepublikaFoto: youtube.com/N1
Haris Silajdžić

On je komentarisao odluku Milorada Dodika i rukovodstva Republike Srpske da se srpski predstavnici povuku iz svih institucija u Sarajevu sve dok se iz Ustavnog suda ne izbace strane sudije. Razlog za bojkot je i odluka tog suda da praktično otme poljoprivredno zemljište Srpskoj.

- Ne bi smelo da bude tolerancije prema onima koji donose odluke identične odlukama koje je Karadžić donosio 1991. i početkom 1992. godine jer je to veoma opasna igra - rekao je Silajdžić.

On je dodao da se "Srbi nadaju da bi sada za njih konačan rezultat mogao da bude povoljniji.

- Ima vrlo ozbiljnih naznaka da neke od susednih zemalja ponovo aktiviraju svoje velikodržavne projekte. Bez toga, ovo što se trenutno događa u Bosni i Hercegovini ne bi ni bilo moguće - optužuje Silajdžić.

Dodao je i da "opasne odluke koje donosi Dodik otvaraju pitanje je li BiH zaista moguća s Republikom Srpskom".

- Ako Republika Srpska, odnosno nacionalisti koji trenutno donose odluke, dovode u pitanje opstanak Bosne i Hercegovine, onda je realno otvoriti pitanje postojanja Republike Srpske jer je Bosna postojala pre nje - zaključio je Silajdžić.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Milorad Dodik

Dodik: Ustavni sud ruši Dejton

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik upoznao je ambasadore zemalja Kvinte sa stavovima zvaničnika Republike Srpske nakon odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa pokušajem otimanja poljoprivrednog zemljišta Srpskoj.

Ambasadorima SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije on je preneo odluku da predstavnici RS obustave učešće u institucijama u Sarajevu sve dok se iz Ustavnog suda ne izbace strane sudije i dodao da će odluku u ponedeljak potvrditi i Skupština u Banjaluci.

U međuvremenu je SDA Bakira Izetbegovića pozvala međunarodnu zajednicu da "ne naseda na Dodikove ucene i ultimatume".

RepublikaFoto: Tanjug/Predsedništvo Srbije
Aleksandar Vučić

Vučić: Da se sačuva mir

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će na sastanku u Beogradu saslušati stavove Milorada Dodika i Željke Cvijanović u vezi sa situacijom u BiH i istakao da će uvek insistirati na očuvanju mira i stabilnosti u toj zemlji.

Vučić je u Minhenu rekao da je Dodika i Cvijanovića pozvao na sastanak i pre sporne odluke Ustavnog suda u BiH o imovini RS.

- Mi poštujemo integritet BiH i integritet Republike Srpske u okviru BiH - dodao je Vučić.

On je naveo da svi zajedno moraju da rade na očuvanju mira i stabilnosti jer je to najvažnije za sve narode.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading