"TO SE NEĆE TOLERISATI" Ambasada SAD u BiH zapretila Miloradu Dodiku

Autor:

Svet

12.04.2024

18:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlasti RS su najavile da će ovaj entitet do 20. aprila usvojiti svoj izborni zakon, prema kojem će se ubuduće sprovoditi izbori u RS.

"TO SE NEĆE TOLERISATI" Ambasada SAD u BiH zapretila Miloradu Dodiku

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Američka ambasada u BiH saopštila da predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, nije u pravu ako misli da će SAD stajati po strani dok on sprovodi svoju secesionističku agendu i gura BiH prema sukobu.

- Svaki pokušaj otcepljenja entiteta ili bilo koje druge poddržavne jedinice je antidejtonsko delovanje koje se neće tolerisati - naglašeno je u saopštenju.

Iz američke Ambasade u BiH su ponovili da je Republika Srpska entitet u sastavu države Bosne i Hercegovine, naglašavajući da ni Republika Srpska ni Federacija BiH ne postoje izvan Bosne i Hercegovine.

- Ustav BiH ne daje pravo entitetu ili bilo kojoj drugoj poddržavnoj jedinici na otcepljenje - navodi se u saopštenju.

Iz Ambasade SAD u BiH dalje su upozorili da bi stvaranje paralelnog izbornog sastava od Vlade Republike Srpske (RS) bilo protivustavno i antidejtonsko, kao i da bi birače u RS lišilo osnovnih demokratskih prava koja su im zagarantovana Ustavom BiH.

- Bilo kakvi izbori sprovedeni po protivustavnom, paralelnom izbornom sistemu ne bi imali legitimitet, a oni koji učestvuju u njihovoj organizaciji bavili bi se antidemokratskim, protivustavnim i antidejtonskim delovanjem - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su Sjedinjene Države spremne odgovoriti na antidejtonske akcije lokalnih aktera, kao i da podržavaju akcije visokog predstavnika u BiH, Kristijana Šmita, da učini isto.

Vlasti RS su najavile da će ovaj entitet do 20. aprila usvojiti svoj izborni zakon, prema kojem će se ubuduće sprovoditi izbori u RS.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading