(VIDEO) EKSKLUZIVNO! DRUGI ČOVEK NATO ZA SRPSKI TELEGRAF: Ne tražimo od Srbije da bira između Istoka i Zapada

Autor:

Vesti

05.12.2019

19:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik generalnog sekretara NATO za politička pitanja Džejms Apaturaj izjavio je za Srpski telegraf da je političko interesovanje Alijanse za region Balkana poraslo poslednjih godina i da će se ono nastaviti u budućnosti, pošto NATO želi da vidi kakve uloge Rusija i Kina igraju na Balkanu.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Džejms Apaturaj

- Mi poštujemo sve, ali želimo da podržimo zemlje koje teže evroatlantskoj budućnosti - kazao je Apaturaj.

U vezi sa Srbijom, on je podsetio da je u našoj zemlji boravio zajedno sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom na zajedničkoj vojnoj vežbi, ocenivši aktivnom saradnju Srbije s Alijansom.

Da li vam je dosadilo pitanje o tome šta NATO misli i kako ocenjuje neutralnost Srbije?

- To nama ovde u NATO nikada ne dosadi...

 Apaturaj: Nije nam dosadila priča o neutralnosti Srbije

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Samit NATO

* Dobro, ako vam nije dosadilo, kako NATO ocenjuje neutralnost Srbije?

- Mi poštujemo neutralnost Srbije. Mi ne tražimo ni od jednog partnera da bira između istoka i zapada. Mi imamo različite partnere. Mi imamo najbolje moguće odnose sa Švedskom i Finskom, kao i veoma aktivan odnos sa Švajcarskom i Austrijom, tako da se, što se nas tiče, ne postavlja pitanje da neko nešto mora da bira. Povrh svega toga, mi imamo jako dobru saradnju sa Srbijom, veoma aktivnu, ta saradnja je pouzdana, tako da, što se nas tiče, tu nema nikakvih problema.

 

 

70. rođendan proslavila je NATO Alijansa ove godine

RepublikaFoto: Tanjug/AP
NATO vojnici

* Koliko prekid u dijalogu Beograda i Prištine predstavlja potencijalni izvor nestabilnosti?

- U regionu postoje tri izazova: Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina i pomenuti dijalog, za koji se nadamo da može ponovo da se pokrene. Izabrana je nova Evropska komisija, a tu smo i mi koji želimo da pomognemo, da pružimo koliko možemo u okviru našeg mandata Kfor. Mislim da ovaj dijalog može da otključa evroatlantske integracije i donese prosperitet. U interesu je i Beograda i Prištine da to reše, ne zbog nekakve "šargarepe" (nagrade), već zato što je u pitanju teret koji stoji na njima.

 

Reforma odbrambenog sektora

U razgovoru sa novinarima balkanskih medija Apaturaj je pričao i o ulasku Severne Makedonije u NATO, za koji je rekao da će se desiti u narednih nekoliko meseci. On je objasnio da procedura ne može da se zvanično završi dok i Španija, poslednja članica Alijanse koja to nije potvrdila, ne ratifikuje sporazum o pristupanju Skoplja NATO, nakon čega se sve ratifikacije šalju u Vašington.

U vezi sa BiH, Apaturaj je rekao da NATO pozdravlja usvajanje dokumenta o reformi odbrane i kazao da je za Alijansu važno da on omogućava nastavak reformi, ocenivši da je reforma odbrambenog sektora u BiH jedna od najuspešnijih.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading