KAKO JE NAŠA AVIJACIJA PONIZILA ALIJANSU: SRPSKI GROM SPRŽIO SEDAM NATO APAČA

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najmanje 17 aviona i sedam američkih helikoptera AH-64 apač oborila je srpska avijacija u odbrani zemlje od NATO 1999. godine. U tajnim akcijama naših heroja, od kojih je jedna bila na tromeđi Srbije, Albanije i Makedonije, sprečen je prodor NATO na Kosmet i ometanje kopnenih operacija srpske vojske, koja je branila granice zemlje od ulaska OVK.

RepublikaFoto: pixabay.com
Američki helikopter apač bio je meta hrabrih boraca koji nisu žalili živote u odbrani zemlje

Naime, NATO je prebacivanjem jurišnih helikoptera apača u Albaniju pripremao prodor u unutrašnjost Kosova i pomaganje Šiptarima. Da bi zaštitila granice tadašnje Jugoslavije i odbranila otadžbinu, grupa heroja iz 72. specijalne brigade "Sokolovi" Vojske Jugoslavije pod komandom potpukovnika Srbobrana Radića sprovela je tajnu akciju "Udar groma". U njoj je, kako Radić potvrđuje za Srpski telegraf, uništeno više NATO letelica.

RUŠILI IH ZOLJAMA

- Među njima je jedan apač (AH-64 Apache) i veliki transportni helikopter činuk (CH-47 Chinook). Prodor na Kosmet planiran je sa improvizovanog helidroma na tromeđi Srbije, Albanije i Makedonije, a obezbeđivali su ga makedonski vojnici. Inače, odatle je Šiptarima na Kosovu pružana podrška. Nismo imali izbora, morali smo da zaštitimo našu zemlju. U akciji su učestvovali samo ljudi koji su odlučili da žrtvuju sebe i svoj život za odbranu otadžbine - priča Radić za naš list.

NATO nije mogao ni da zamisli da će im mala zemlja poput Srbije očitati lekciju iz ratne taktike i odbrane otadžbine. Kako kaže Radić, vojska je bila složna i nepokolebljiva, nije bilo prebrojavanja po nacionalnoj osnovi. Za Srbiju su se tada borili i jedan musliman i dva Goranca.

- Avioni su gađani sa zemlje lako prenosivim protivoklopnim sredstvima. Uništili smo i tri transportna helikoptera kojima su prevoženi Šiptari. Akcija je sprovedena u cilju odbrane Srbije, dostojanstva i časti našeg naroda. Na malom prostoru napravili smo veliki rezultat - zaključuje Radić.

Cilj je bio i da unište helikoptere da bi omogućili našoj vojsci da nesmetano obavlja operacije na KiM.

- Njihovi apači su konstantno napadali naše položaje iz vazduha, a ujedno su i Albancima dojavljivali položaje naših trupa - priseća se hrabri potpukovnik.

PONIŽENI I U TUZLI

Još jedno poniženje od srpske avijacije NATO je doživeo 13. aprila, kada su četiri naša aviona oborila jedan apač. Sledeći poraz bio je na tuzlanskom aerodromu 18. aprila 1999. godine. S obzirom na to da se na ovom aerodromu stacionirao veliki broj neprijateljskih letelica, za šta su naši obaveštajci saznali, počelo je planiranje napada. Na aerodromu se, prema rečima političkog analitičara Zvonimira Trajkovića, nalazilo 12 borbenih aviona koje je naša PVO oštetila, osam lovaca bombardera i četiri spasilačka helikoptera.

Cela akcija je zbog više naleta trajala oko 15 minuta i tada je u povratku ka Ponikvama raketom sa zemlje oboren jedan srpski avion u kome je poginuo potpukovnik naše vojske iz Kragujevca. Ostalih osam aviona se vratilo do aerodroma Ponikve. Pri ovom herojskom podvigu uništeno je 17 aviona i tri spasilačka helikoptera. Drugi izvori navode da je uništen 21 avion i tri helikoptera, te da su u lančanim eksplozijama uništena i dva transportna aviona, kao i značajan deo tehnike.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading