OTKRIVAMO: Srpska oluja na hrvatske firme

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija za Hrvatsku pripremila kontramere! Po nalogu državnog vrha, sve raspoložive inspekcijske službe kreću u veliku akciju kontrole poslovanja svih hrvatskih firmi koje posluju u našoj zemlji, saznaje Srpski telegraf iz izvora bliskih Vladi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Hrvatska blokirala uvoz srpskih proizvoda

Akciju je, u dogovoru sa Vladom Srbije, inicirao predsednik Aleksandar Vučić kao odgovor na hrvatsku blokadu uvoza srpskih proizvoda i enormno poskupljenje taksi od čak 22 odsto na srpsko voće i povrće. Inspektori će, kako saznajemo, do detalja proveravati da li kompanije iz Lijepe njihove poštuju srpske zakone.

Nećemo biti džak za udaranje

- One kompanije za koje se pokaže da su poslovale mimo propisa odmah će biti kažnjene. Izuzetaka neće biti, jednako će biti kontrolisane i male i velike firme, i sankcije će snositi svaka koja je prekršila zakon. Stav Vlade Srbije je jasan: dosta je bilo da Srbija bude džak za udaranje Hrvatskoj - poručuje izvor iz Vlade.

Samo čvrstim merama možemo preseći antisrpske akcije Hrvatske poput poslednjeg skandala sa blokadom uvoza, smatra politički analitičar Dragomir Anđelković.
- Mislim da je ova akcija države mera koja je apsolutno neophodna. Srbija je dugo pokazivala popustljivost, a Hrvati, umesto da su bili zahvalni, išli su sve dalje u bahatom ponašanju i ponižavanju naše zemlje. Samo čvrstim merama i reciprocitetom možemo da sprečimo dalje antisrpske akcije - zaključuje Anđelković.
On dodaje i da je uvođenje papreno skupih taksi na uvoz srpskih proizvoda poruka Hrvatske da će nastaviti da nam pravi probleme i koči naše evrointegracije.

Kontrole neophodne

Da su kontrole inspekcijskih službi neophodne, saglasan je i ekonomista Ljubomir Madžar. Ipak, on smatra da ih treba sprovoditi i bez ovakvih povoda kakav je potez hrvatskog ministarstva trgovine, za koji kaže da je sraman.

- Zakoni treba da se sprovode kao i svi ostali propisi sasvim nezavisno od toga šta Hrvatska nama čini. Potez sa podizanjem taksi za svaku je osudu, ali rigorozne kontrole poslovanja treba stalno sprovoditi - kaže Madžar.
Podsetimo, nove cene taksa za srpske proizvode koji se uvoze u Hrvatsku su 22 puta više od dosadašnjih - umesto 90 kuna (12 evra), Hrvati ih sada naplaćuju 2.000 (270 evra).

PROVOKACIJE HRVATA SVAKE GODINE PRED "OLUJU"

1. Županijski sud u Zagrebu ukinuo presudu kardinalu Stepincu (jul 2016)

2. Poništavanje presude Branimiru Glavašu (jul 2016)
3. Blokiranje Srbije da otvori poglavlje 23 (jul 2016)
4. Ustaški pir u Kninu 5. avgusta 2016, orilo se sa svih strana "Za dom spremni"
5. Trgovinski rat povećavanjem taksi na kontrolu proizvoda iz Srbije (jul 2017)
6. Ustaške pesme i provokacije u Glini tokom komemoracije poklanim Srbima (kraj jula 2017)
7. Hrvatska vlada finansira koncert pevača ustaških pesama Tompsona u Slunju 5. avgusta

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading