PROVERITE STANJE BESPLATNIH AKCIJA: Na računu vas čeka 4.300 dinara

Vesti

10.01.2018

19:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ko do sada nije podizao novac iz Akcionarskog fonda i dividende koje je dobio kao vlasnik besplatnih akcija, na računu u pošti ga čeka 4.300 dinara. Na besplatne akcije mnogi bi potpuno zaboravili da nije koncesije aerodroma "Nikola Tesla", od koje će na račune građana leći blizu 1.500 dinara.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Da biste podigli novac potrebna vam je samo lična karta

Osim jedne akcije aerodroma, oko 4,8 miliona građana poseduje i po pet akcija "Naftne industrije Srbije" i po 31 deonicu "Telekoma", od kojih će novac dobiti kad država proda ovu kompaniju.

NOVAC OD PRIVATIZACIJA

Svako od nas je pre osam godina dobio 1.700 dinara iz fonda u koji se slivao novac od privatizacija, a na isti račun u međuvremenu je uplaćivana i zarada od dividendi, od kojih se do sada, za one koji nisu ništa podizali, nakupilo oko 2.600 dinara.

Novac je na računu u pošti, procedura za podizanje je jednostavna i potrebna je samo lična karta

Ako se neko odluči da proda akcije NIS i aerodroma na berzi, proceduru može takođe pokrenuti na istom mestu. Na ovaj korak do sada se odlučilo skoro 2,5 miliona građana, a za one kojima je keš miliji od akcija aerodroma, sad je pravo vreme za prodaju. Trenutna cena akcije je 1.650 dinara, a Nenad Gujaničić, broker firme "Momentum sekjuritis", uveren je da će njihova cena u budućnosti zavisiti od godišnje nadoknade koju će koncesionar plaćati akcionarima.

4,8 miliona građana imalo pravo na besplatne akcije

U POŠTI BEZ PROVIZIJE

- Dakle, cena akcije biće značajno niža u odnosu na trenutnu - kaže Gujaničić.

Za prodaju akcija pošta, za razliku od brokerskih kuća, ne naplaćuje proviziju, a ko se odluči da danas proda sve besplatne akcije, zaradiće 5.245 dinara.

Ko prodaje akcije, popunjava ovaj nalog:

  • Koje akcije želite da prodate?
  • Koliko akcija želite da prodate?
  • Koja je minimalna cena po kojoj ih prodajete?

Trenutna cena akcija

Aerodrom 1.650
NIS 719

* iznosi su u dinarima

Šta sve imamo

  • Novac od Privatizacionog registra 1.700*
  • Pet akcija NIS i jedna aerodroma 5.245 (trenutna vrednost)
  • Dividende NIS i aerodrom 2.600

* iznosi su u dinarima

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
mirko

14.03.2018 19:51

Poštovani, danas sam bio u pošti da podignem neki novac koji mi poslao prijatelj za sir koji sam prodao. Pošto je službenik na mestu uplate pogrešio slovo u prezimenu ja čekam ispravku da podignem novac i onda mi pogled padne na papirić na kojem piše iznos dividendi besplatnih akcija, i zamolim službenicu da mi proveri stanje. Uslužna devojka me obavesti da na računu imam 2600. dinara, (nisam siguran u tačan iznos) tu je negde nisam brojao. i pri tome me obavesti da nisam vlasnik akcija od aerodroma jer sam iste prodao 2011god. Obzirom da sam neke godine išao da se prijavim za akcije ili već šta je trebalo za iste se nisam interesovao do danas, pa vas molim ako možete da me uputite gde i kako da proverim kome i kako sam prodao akcije aerodroma jer verovato ako sam nekome prodao to sam morao i da potpišem a ja to nisam uradio. Hvala!

Odgovori 13 0
Verica

23.03.2018 14:32

Gospodine Mirko..isti slucaj je sa mojom mamom i komsinicom.Obe imaju 80 godina na salteru im je receno da su prodale akcije..bas mi nista nije jasno..Volela bih da neko odgovori na obo pitanje gospodinu Mirku.ko zna koliko jos takvih slucajeva ima.

Odgovori 11 0
Sanja

04.10.2018 06:35

Ja zelim da proverim stanje na mom racunu za akcije, na koji nacin to mogu da uradim bez odlaska u postu

Odgovori 31 4
Oliver

02.05.2019 07:26

Meni nije uplacena tadnja uplata dividende.Zasto?