BOGATIJI SMO ZA DESET TONA: Srbija uvećala zlatne rezerve za godinu dana!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

22.10.2020

20:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cena zlata je u poslednjih godinu dana skočila čak 30 odsto i doseže skoro 2.000 dolara za uncu. Devizne rezerve Srbije iznose 13 milijardi evra, a zlato u tome učestvuje sa 1,6 milijardi. To je tacno 2.500 poluga od kojih je svaka teška dva i po kilogram.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

"To vam daje sigurnost. Zlato je, u uslovima kada se situacija sa kursevima naglo menja i imate negativne posledice epidemije i deficite u mnogim zemljama, postalo ono za šta građani i investitori veruju da je sigurno", kaže ministar finansija Siniša Mali.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je za Prvu da je Srbija svesno kupovala zlato.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Jorgovanka Tabaković

Prema njenim rečima, kupovina zlata značila je da ga vi smestite u svoj trezor i da imate nešto sigurno, čemu raste cena. U Srbiji gram košta 8.700 dinara, a razlog za rekordne cene zlata leži u pandemiji, kaže broker Nenad Gujančić.

Posle Srbije u regionu najviše zlata ima Severna Makedonija skoro sedam tona, Slovenija tri, BiH skoro kao i Slovenija, Crna Gora ima založenu tonu za uzete kredite, a Hrvatska navodno ima "nula", jer je svo zlato prodala.

 

Amerikanci imaju najvise zlata, 8.407 tona i Nemci sa nešto vise od 3.400 tona, pa Italijani, Francuzi, Rusi i Kinezi. Kako TV Prva navodi, raspadom SFRJ u trezoru je navodno ostalo 45 tona zlata koje je sukcesijom podeljeno među republikama bivše Jugoslavije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading