MINISTARSTVO OVAJ DEO NIJE ISKONTROLISALO: Evo kako nastavnici krše zakon

Autor: alo.rs

Vesti

08.09.2018

17:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Elektronski dnevnici se uvode u škole bez ikakve kontrole resornog Ministarstva prosvete

RepublikaFoto: pixabay.com

Nastavnici u mnogim škola koje su uvele elektronski dnevnik, a zbog nedovoljnog broja računara i laptopova, umesto da ocenu upišu na času, i to pred učenikom, krše zakon jer to čine naknadno, u zbornici, a dešava se da to rade i od kuće.

Elektronski dnevnik uveden je u 649 škola, što je trećina škola u Srbiji. Međutim, Vesna Vojvodić, nastavnica srpskog, kaže da je ogroman problem to što sve škole koje su uvele e-dnevnik ne poseduju ni približno dovoljan broj računara za tu vrstu rada. Time se, ističe ona, krši zakon, jer nastavnik nema uslova da pred učenikom upiše ocenu.

- Da bi se predstavilo da je škola opremljena za uvođenje e-dnevnika, sabiraju se čak i oni računari koje koriste đaci na časovima informatike u kabinetu za informatiku. A ti računari su stalno zauzeti jer đaci u obe smene rade na njima. To znači da nastavnici ne mogu ni da im priđu. Onda imate ambiciozne direktore koji hrle da izvrše nemoguće misije, pa pritiskaju nastavnike da na malom odmoru čekaju na red u zbornici, gde je obično jedan ili dva računara, kako bi upisali ocenu. Oni najambiciozniji direktori traže od nastavnika da unose ocene čak i od kuće, sa svojih računara - navodi Vojvodićeva.

A zakon je, naglašava ona, veoma jasan i obezbeđuje učeniku pravo da mu svaka ocena zaslužena na času bude obrazložena i da pred njim bude uneta u dnevnik.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

- Sve drugo je kršenje zakona, a i nemoralno je. Takođe, pogrešno je smatrati da su nastavnici faktor koji ometa i ne želi digitalizaciju u školama, a da tim istim nastavnicima niste obezbediti elementarni tehnički minimum. Sada pravimo i situacije da sada đak, umesto da svoju ocenu roditeljima saopšti kad dođe kući, na pitanje roditelja koju je ocenu dobio kaže: „Videćemo večeras koju ocenu će mi upisati od kuće.“ To je nedopustivo i to nećemo da radimo. Situacija u prosveti je takva da postoje neke velike ambicije i nekakve velike ideje, a onda shvatite da iza toga „zveči, ali slabo šta znači”. To je slučaj i sa uvođenjem e-dnevnika - ističe Vojvodićeva za Alo!.

Bojan Radić, rukovodilac pilot-projekta "E-dnevnik" u Ministarstvu prosvete, odrično odgovara na pitanje - da li Ministarstvo prosvete kada škola izrazi želju da uvede e-dnevnik proverava da li je i koliko ta škola tehnički opremljena za uvođenje takvog dnevnika.

- Mi to dosad nismo radili. To ću predložiti - kaže Radić.

RepublikaFoto: Tanjug

Međutim, on navodi da u velikom broju škola koje su uvele e-dnevnik, a nisu dovoljno tehnički opremljene, odnosno nemaju dovoljno računara i laptopova, ocene beleže i u papirni, i u elektronski dnevnik.

- U papirnom dnevniku na času upisuju ocenu, a onda ocenu unose i elektronski. U trenutku kada škole budu tehnički potpuno opremljene, preći će isključivo na elektronski dnevnik - dodaje Radić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading