IRAČANI TRAŽE OTKUP ZA DVA SRPSKA ORLA: Beloglavi supovi iz Uvca završili kod trgovaca retkim životinjama

Autor: M. SAMOJLOVIĆ

Vesti

13.05.2018

17:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iračani zarobili srpske orlove. Dva beloglava supa iz rezervata Uvac najverovatnije su završila u rukama trgovaca retkim životinjskim vrstama u Iraku. Orlovi su, pretpostavlja se, odleteli do ove daleke zemlje, a otmičari sada traže novac da bi ptice vratili nazad.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Kralj neba: Beloglavi sup

Zoran Karić iz Fondacije za zaštitu ptica grabljivica, koja se bavi očuvanjem te retke vrste u Srbiji, potvrdio je da su primili zahtev za otkup.

- Od otmičara je stigao mejl na arapskom u kom piše da drži pticu i da je spreman da je vrati u zamenu za novac i da očekuje brz odgovor jer ima drugog kupca. Poslao nam je i fotografiju ptice koja je markirana brojem 14, ali i još jednog beloglavog supa koji nije označen. Verovatno su zajedno poleteli iz kanjona Uvca - kaže Karić za Srpski telegraf ne navodeći koliko je novca traženo za otkup.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Zoran Karić

Otmičar se, prema njegovoj oceni, ponadao da će za ova dva primerka zaštićene vrste u Srbiji izvući nekoliko hiljada dolara, ali su oni odbili da daju novac.

Otmičar je u mejlu na arapskom napisao da drži pticu i da je spreman da je vrati u zamenu za novac

Ivan Karić, Fondacija za zaštitu ptica grabljivica

- Koliko znam, cena ovih ptica na crnom tržištu ide do 5.000-6.000 dolara, ali je besmisleno da platimo jer sutra će svi hvatati retke ptice i tražiti novac - rekao je Karić uz napomenu da beloglavi sup pripada srpskoj prirodnoj baštini i da su državni organi dužni da ga štite kao i bilo koje drugo nacionalno blago.

254 beloglava supa su markirana u Srbiji

Fondacija je o ovom slučaju obavestila Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Ministarstvo spoljnih poslova, koje se preko ambasada angažovalo da dođe do otmičara i vrati pticu.

- Po svim međunarodnim konvencijama i sporazumima, ptica pripada državi gde se izlegla i gde je markirana, pa je svaka zemlja obavezna da je zaštiti, leči i pusti da se vrati tamo odakle je došla - rekao je Karić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading