SRBIJA NABAVILA ČUDESNE AMPULE: Stiže lek za koronu koji je spasao Trampa!

Autor:

Vesti

25.02.2021

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiju će do kraja marta ili najkasnije početkom aprila stići lek protiv virusa KOVID-19 koji je spasao bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa. Čudotvorni REGN-CoV-2 (u farmaceutskim krugovima češće se naziva regeneron, po imenu američke kompanije koja ga pravi) pomaže čak i kod najrizičnijih i najtežih pacijenata obolelih od koronavirusa.

Foto: Tanjug/AP

Kako je objasnio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u Evropi će samo još Švedska i Nemačka, koja je za lek dala 400 miliona evra, imati ovaj lek.

- Nabavićemo uskoro i lekove koje nabavlja Nemačka, to će nas dosta koštati, ali pokazalo se da ta jedna pilula spasava život, čak i onih koji su puniji ili stariji - kazao je Vučić.

Lek regeneron zovu čudotvornom ampulom, a primio ga je tadašnji američki predsednik Donald Tramp kada se u oktobru zarazio koronom i ozdravio je u roku od 72 sata. Tek je naknadno objavljeno da njegovo stanje nije bilo nimalo naivno i da je bio na ivici od toga da ga prikače na respirator. U međuvremenu, američka agencija za hranu i lekove po hitnom postupku je odobrila upotrebu ovog leka.

Evo ko pravi lek

* 1988. kompaniju "Regeneron" je osnovao Leonard S. Šlajfer, mladi neurolog

* sedište kompanije je u Vestčesteru (država Njujork)

* 2015. počinju globalnu saradnju sa kompanijom "Sanofi" u otkrivanju i razvoju imuno-onkoloških lekova

* 2020, u februaru, po nalogu američkog ministarstva zdravlja, počeli su sa proverom koktela antitela protiv korone

* u julu su od države dobili 450 miliona dolara za klinička ispitivanja

* 8.100 zaposlenih ima ova kompanija, koja danas na tržištu vredi 5,6 milijardi dolara

Prema navodima britanskih stručnjaka, sa univerziteta Oksford, ovaj lek sadrži koktel antitela koja se vežu za koronavirus tamo gde se on svojim pipcima priljubljuje uz ljudsku ćeliju. To sprečava prodor virusa u ćeliju, odnosno onemogućava da uđe i razmnožava se u organizmu. U pitanju su dve vrste antitela - pacijenata koji su se oporavili od korone i miševa kojima je genetski izgrađen imunosistem sličan čovekovom.

Još gore nego juče

zaraženo 3.460

(203 više nego dan ranije)

testirano 15.200

(200 više nego dan ranije)

umrlo 17

ukupno umrlo 4.383

na respiratoru 152

(petoro manje nego dan ranije)

hospitalizovano 3.776

(49 više nego dan ranije)

* za 24 sata

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ

Kon: Nismo doneli nove mere, ali u petak ćemo nešto preduzeti

Na jučerašnjoj sednici kriznog štaba nisu usvojene nove epidemiološke mere, ali jedinstven je stav da se preko vikenda mora nešto preduzeti, pa će odluka o tome biti doneta na narednoj sednici štaba, u petak, saopštio je epidemiolog dr Predrag Kon.

- U toku sastanka bilo je razmena mišljenja, različitih stavova, ali došli smo do jedinstvenog stava da se preko vikenda mora preduzeti nešto, a ostavljeno je da se to iskristališe i pripremi predlog koji bi u petak bio usvojen - rekao je Kon nakon sednice.

On je naveo da je jasno konstatovano da su mesta odakle se prenosi infekcija skijaški centri, zimovališta.

- Najvažnija je činjenica da su glavna mesta zaražavanja uočena, a to su uglavnom restorani, kafići, dok same ski-staze to svakako nisu - objasnio je Kon.

Mere, o kojima će biti raspravljano, dodao je, odnosiće se na sva mesta gde postoji žarište i mogućnosti prenosa, ali to juče nije definisano.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading