BIĆE NOVIH MERA ZA VIKEND! Doktor Kon: Naterani smo na cenkanje oko radnog vremena

Autor:

Vesti

24.02.2021

17:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekakvog skraćenja vremena ugostiteljskih objekata će svakako biti. Ako nekome kažete da ne može da radi tokom vikenda, to je skraćenje radnog vremena, rekao je danas dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Predrag Kon

On je u Danu uživo na televiziji N1 rekao da to znači da "neko ne radi za vikend uopšte". Epidemiolog je govorio na koga se ta mera odnosi.

- Mi smo definisali mesta koja su najveća mesta zaražavanja. Prvenstveno se odnosi na skijališta, što je više puta rečeno - podvukao je Kon.

Kon je govorio i da nešto slično možemo da očekujemo i kada je reč o kafićima, restoranima i tržnim centrima.

- Ovako ostaviti takvo naglo punjenje bez mera za vikend, jednostavno nije prihvatljivo. Mi iz medicinskog dela Kriznog štaba smo naterani na to cenkanje oko radnog vremena, da li do 18 ili do 20 sati. Ta dva sata svakako ništa ne znače - dodao je epidemiolog i nastavio:

- Ali vikendi jesu dani povećanih frekvencija kontakata. I potpuno smo svesni da će biti privatnog okupljanja. Što se tiče pooštravanja mera, to je vrlo ozbiljno obećano, tako da će toga sigurno biti - podvukao je.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Imunitet šest nedelja posle prve doze

Dr Kon je govorio o efektima vakcinacije na primeru zemlje koja je vodeća po broju vakcinisanih na milion stanovnika, te je tu situaciju uporedio sa imunizacijom u Srbiji.

- Značajno i ubrzano pada oboljevanje u Izraelu i to će se verovatno, tačnije mogu skoro sigurno da kažem da će se to dogoditi i kod nas. U ovom usponu (broja obolelih), pričati da će biti idealno nije moguće, jednostavno nemam stomak za tako nešto. U ovom trenutku se pogoršava situacija. Razlog tome je to što, između ostalog, naš čovek je shvatio da je to što je primio vakcinu zaštićen, ali nije to tako. Posle prve doze nema sigurno zaštitu. Tek posle druge doze, kada prođe minimalno dve nedelje, može da se stvori ona količina antitela koja je maksimalna u tom trenutku. Dakle, od samog početka pa do završetka vakcinacije treba da prođe pet do šest nedelja - podvukao je epidemiolog i naglasio da je "sasvim svejedno ko je koju vakcinu primio".

"Maske moramo da nosimo i dalje"

Napomenuo je da moramo i dalje da nosimo zaštitne maske i da će tako biti sve dok "virus ne padne".

- Virus je u cirkulaciji. Pašće virus, pašće njegova aktivnost. Svi oni koji su vakcinisani njima će ostati zaštita. Ali moramo još da imamo strpljenja, dok je virus ovako visoko u cirkulaciji. Mi nismo ni svesni koliko je on prisutan oko nas. Mnogi koji imaju zaštitu mogu da nalete na virus. U najvećem broju slučajeva, oni neće dobiti baš nikakav simptom, ali još je virus prisutan i teoretski postoji mogućnost da osoba ima koronu iako ima određenu zaštitu - naglasio je lekar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading