Ðorđević i Malcer o ljudskm pravima i socijalnoj zaštiti

Autor: Tanjug

Vesti

15.11.2017

12:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija dosledno primenjuje sve važeće međunarodne obaveze po pitanju zaštite ljudskih prava, a proces deinstitucionalzacije pružanja usluga socijalne zaštite predstavlja prioritet Srbije u narednom periodu, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević u razgovoru sa Specijalnim izvestiocem Saveta za ljjdska prava UN Nilsom Melcerom.

RepublikaFoto: Tanjug
Ministar Ðorđević rekao je da se posebna pažnja posvećuje unapređenju sistema hraniteljstva, sa akcentom na brigu o deci sa razvojnim ili zdravstvenim teškoćama

Ðorđević je Melceru, koji je zadužen za torturu i druge okrutne, nehumane i ponižavajuće postupke ili kažnjavanja, preneo da Srbija ulaže veliki napor da sa modela smeštaja korisnika socijalnih usluga u rezidencijelne ustanove pređe na stabilan i održiv model pružanja usluga u zajednici.

Kako je saopšteno iz tog resora, Ðorđević je istakao da se ostvarivanje prava na socijalnu zaštitu zasniva na socijalnoj pravdi, odgovornosti i solidarnosti, uz poštovanje fizičkog i psihičkog integriteta korisnika i uvažavanje njegovih moralnih, kulturnih i religijskih ubeđenja u skladu sa zagarantovanim ljudskim pravima i slobodama.


Ministar Ðorđević rekao je da se posebna pažnja posvećuje unapređenju sistema hraniteljstva, sa akcentom na brigu o deci sa razvojnim ili zdravstvenim teškoćama.

U nastavku razgovora sa gospodinom Melcerom, ministar je naglasio da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja intenzivno radi na zaštiti maloletnih migranata bez pratnje odgovorne odrasle osobe, što podrazumeva zastupanje maloletnih migranata kroz postavljanje privremenog staratelja, osiguravanje bezbednosti, brigu o zdravlju, obezbeđivanje egzistencijalnih uslova i psihosocijalnu podršku.

Na sastanku je dogovoreno da je neophodno nastaviti sa započetom reformom sveobuhvatnog sistema socijalne zaštite, koja je usmerena na uspostavljanje integralnog sistema socijalne zaštite, u cilju razvoja i unapređenja kvaliteta pružanja socijalnih usluga i stručnog rada. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading