PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA U LESKOVCU!

Autor: Sputnjik, Republika

Vesti

30.11.2020

14:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Štab za vanredne situacije grada Leskovca zbog pogoršanja epidemijske situacije proglasio je vanrednu situaciju.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Goran Cvetanović

Ta odluka je doneta nakon što je protekle nedelje zabeležen dvostruko veći broj obolelih nego prethodne, a povećao se i broj pacijenata u Kovid ambulantama.

Dnevno se pregleda oko 300 osoba, a za nedelju dana popunjeno je 75 odsto kapaciteta kovid bolnice, prenosi RTS.

Gradonačelnik i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Goran Cvetanović rekao je da je u poslednja 24 časa iz niških laboratorija za grad Leskovac stigao 151 rezultat testiranja, od čega je 46 pozitivno, dok se čeka još 74 rezultata analiza.

- U leskovačkoj kovid bolnici je trenutno 145 hospitalizovanih pacijenata, 108 iz Leskovca, bilo je 14 prijema, nije bilo otpusta, jedan pacijent je upućen u KC Niš, a troje pacijenata je preminulo, starosti 84, 61 i 72 godine iz Leskovca, Lebana i Surdulice. Na kiseoniku je 105 pacijenata, a na respiratoru 4 - rekao je Cvetanović na sednici Štaba, a navedeno je na zvaničnom sajtu Grada Leskovca.

On je apelovao na sve Leskovčane da shvate težinu epidemiološke situacije, ali i nezavidnog položaja zdravstvenih institucija i zaposlenih u zdravstvu.

- Do sada su one uspevale da odgovore izazovima, ali je alarmantan podatak da broj hospitalizovanih osoba raste brzo i da je samo za nedelju dana, od poslednje sednice štaba, popunjenost kapaciteta povećana za 75 odsto. Nalazimo se u teškoj situaciji i ukoliko se oprez ne poveća, može doći do preopterećenja zdravstvenog sistema - ukazao je Cvetanović.

Dodao je da je Dom zdravlja prošle nedelje oformio i četvrtu kovid ambulantu, da zaposleni imaju mnogo posla, jer broj pregleda iz dana u dan raste i izvrši se skoro 300 pregleda dnevno.

Ukazao je i da Opšta bolnica Leskovac svakodnevno troši višemesečne zalihe kiseonika, ali da je pre ovog talasa obezbeden rezervoar većeg kapaciteta, kao i kiseonička mesta za sve krevete na grudnom, infektivnom i onkološkom odeljenju.

Preneo je podatke iz leskovačke bolnice, da će pacijenti sa negativnim PCR testom, a sa ambulantnom terapijom, iz bolnice biti premešteni u Službu za palijativnu negu u Vlasotincu, do potpunog oporavka, kako bi se rasteretile niške i leskovačke ustanove.

Načelnik Jablaničkog upravnog okruga Miloš Ćirić rekao je da je na osnovu nadzora Inspekcije za rad izvršenog 26. i 27. novembra ustanovljeno da se u velikim korporacijama na teritoriji Leskovca poštuju sve epidemiološke mere koje je naložio republički Krizni štab.

Štab je usvojio predlog mera, koji obuhvata povećanje broja vozila u prevozu, pojačanu dezinfekciju površina, pojačanu dezinfekciju vozila u prevozu, rigoroznu kontrolu poštovanja naloženih mera u ugostiteljskim, prodajnim i drugim objektima, kao i meru da je u navedenim objektima obavezno istaci informaciju o površini i maksimalnom broju istovremenih korisnika.

Što se tiče stambenih zgrada dezinfekciju zajedničkih prostorija neophodno je vršiti jednom dnevno, a dezinfekciju rukohvata više puta dnevno.

Na kraju sednice Štaba upućen je apel građanima da se pridržavaju svih mera, nošenja maski, držanja distance, izbegavanja okupljanja, uz preporuku da predstojeće slave obeleže u krugu porodice, prenosi Tanjug.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading