Zlatibor Lončar otkriva da li se sutra uvodi mera izolacije za građanje koji se vraćaju sa letovanja

Autor: Prva, Telegraf, Republika

Vesti

13.09.2020

07:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povodom aktuelne situacije u vezi sa korona virusom i sutrašnjom odlukom koja se tiče građana Srbije koji se vraćaju sa boravka u inostranstvu, danas je na TV Prva gostovao minstar zdravlja Zlatibor Lončar.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Zlatibor Lončar

Kada je u pitanju sutrašnja odluka o eventualnoj izolaciji za naše građane koji se vraćaju, Lončar je istakao da ta odluka neće biti politička.

- Kakva god odluka da bude, ja molim sve građane koji se vrate, a kažu da ih ima 75.000 na tim mestima koja su rizična, bez obzira na odluku, da ne potrče da se vide sa što više ljudi, neka smanje kontakte narednih 5, 6, 7 dana... Ponavljam, odluka će biti doneta u interesu građana Srbije, zdravlja građana Srbije i zdravstvenog sistema Srbije - kazao je Lončar.

Kako kaže mere koje su propisane su dale rezultat.

- Međutim, mi nismo zadovoljni jer mislimo da je došlo do opuštanja i videćemo da će to opuštanje da nas košta - kazao je Lončar.

 

On je apelovao na mlade, kada se već druže, da se ne grle, ne ljube, da drže distancu i korste maske. Najrizičnija grupa su, kaže, oni koji izlaze u klubove i odlaze na proslave.

Sa druge strane, kaže, disciplina je u školama mnogo bolja nego na nekim drugim mestima.

- Ako mogu deca da shvate, zar je problem svima nama da izdržimo neko vreme sa maskom, sa distancom, da peremo ruke... Ako to budemo radili duže će nam deca ići u školu, a to je bitno zbog njihovog razvoja. Hajde bar da mislimo na njih - upozorava Lončar.

On je rekao da nije za popuštanje mera.

- Kod nas se to pogrešno shvati i krene u jednom drugom pravcu koji ne možemo da kontrolišemo, a za koronu je bitno da u svakom momentu bude pod kontrolom - rekao je Lončar.

On je preporučio svima da se vakcinišu protiv sezonskog gripa.

- Nabavljeno je 3 ili 4 puta više vakcina od maksimalanog broja vakcinisanih ljudi u Srbiji - rekao je Lončar, a istakao je da je vakcina preporučena pacijentima sa hroničnim poremećajima plućnog sistema, kardiovaskularnog sistema, metaboličkim poremećajima, bubrežnom disfunkcijom, hroničnim neurološkim poremećajima, imunosupresijom, primaocima transplantatata, korisnicima i zaposlenima u gerontološkim centrima...

 

Kada je u pitanju vakcina protiv korone, on, kaže Lončar, može da se očekuje oko Nove godine.

- Prvo moramo da dođemo u fazu da nam neko kaže i da nam dokaže da se pojavila bezbedna vakcina. Želim da građani znaju, nećemo eksperimentisati sa tim. Ako vam nešto preporučimo, to znači da bismo primili mi i naša deca - rekao je Lončar.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading