(FOTO) Naš respirator spašava bolesnike širom sveta: Srpski stručnjaci za mesec dana napravili vrhunsku mašinu

Autor:

Vesti

13.05.2020

05:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je prvo objavila da će se baviti proizvodnjom kvasca, kao da je najveće svetsko čudo, i svi su se smejali. Posle toga objavila je da je počela da proizvodi zaštitne maske, opremu da bi se zatim bavili i proizvodnjom testova, a na kraju i respiratora i više se niko nije smejao.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Proizvodnjom respiratora Srbija je pokazala da poseduje stručnost i znanje

Ova objava Al Džazire najbolji je uvod za priču o stručnjacima koji su u rekordnom roku uspeli da osmisle i naprave prvi srpski respirator, uređaj za kojim su do pre nekoliko dana jurile zemlje širom sveta i koji se bez preterivanja plaćao suvim zlatom zbog lečenja obolelih od koronavirusa. Njima je često respirator jedini spas.

Stručnjaci Instituta "Mihajlo Pupin" i startap kompanije "Smart risrč" govore za Srpski telegraf o svom podvigu.

- Pre nešto više od mesec dana na ideju inženjera Ognjena Ristića rešili smo da napravimo prvi srpski respirator. Ideja je bila da se pridružimo naporima Vlade u borbi da nabave još tih uređaja. Želeli smo da pokažemo da Srbija ima dovoljno znanja, stručnosti i kadra. Od Fonda za inovacije dobili smo novac. Rok je bio svega mesec dana da napravimo nešto što je potpuno funkcionalno i može da spase ljudski život. Ne samo da smo napravili funkcionalan uređaj nego smo napravili nešto što može da stane rame uz rame sa vodećim svetskim brendovima. Možda smo ovim odškrinuli vrata industriji medicinske opreme. Nadamo se da smo se dovoljno kvalifikovali za to. Svako od nas je respirator probao na sebi, a spremni smo i za sertifikaciju - objašnjava Vladimir Nešić, vodeći istraživač Instituta "Mihajlo Pupin" i šef kadrovskog odeljenja IB automatike.

Popović: Pobeda srpske pameti

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Ministar Popović je izuzetno ponosan na rezultate naših stručnjaka

Ministar Nenad Popović poručuje da je ovo pobeda srpske pameti i srpskog inženjerstva:

- Ovi stručnjaci su dokazali da Srbija zasluženo nosi naziv inovacionog lidera u srednjoj i južnoj Evropi. Sa tehnološkim i inovacionim potencijalima, a pogotovo sa cenom koja će biti vrlo konkurentna, imaju veliki potencijal da ove respiratore izvoze u celu Evropu. Naravno, to će, pre svega, ojačati zdravstveni sistem Srbije. Učinićemo sve kao Vlada Srbije da ovakve projekte, institute i startap kompanije u budućnosti podržavamo mnogo više.

Kako kažu stručnjaci, pre nego što su ušli u ovaj poduhvat, išli su na VMA i konsultovali se sa anesteziolozima. Pošto je kod korišćenja respiratora presudno da se pluća ne oštete dodatno većim pritiskom, razvili su tri nivoa zaštite: mehanički zaštitni ventil, elektromagnetni zaštitni ventil i takozvano samoupravljanje i regulaciju.

Ognjen Ristić, samostalni istraživač-saradnik u institutu, naglašava da im je glavni motiv bio to što su videli koliki je bio deficit respiratora, dok direktorka Sanja Vranješ ne krije koliko je ponosna:

- Ubuduće, nedajbože, ako budemo ponovo pogođeni nekom epidemijom ovog tipa, bićemo potpuno pokriveni našom pameću, ne samo maskama nego i haj-tek uređajima. 

ČINJENICE

Foto: ST/D. KADIĆ

srpski respirator

- može da parira najsavremenijim uređajima tog tipa u svetu

- cena će biti od dva do tri puta niža u odnosu na svetske proizvođače, koji po respiratoru traže od 20.000 do 40.000 evra

- delovi su najvećim delom proizvedeni u Srbiji, i to za potrebe ovog projekta

- elektronika je kompletno rađena na Institutu "Mihajlo Pupin"

- uređaj ima tač skrin tehnologiju, na tome su lekari insistirali

- kompletan monitoring svih respiratora može da se radi sa jednog mesta, iz centralne sale, gde mogu da se prate i parametri pacijenta i samog uređaja

- srpski respiratori mogu biti i mobilni

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading