Petnica otvorila novu sezonu obrazovnih programa za srednjoškolce

Autor: Republika

Vesti

17.01.2019

12:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživačka stanica Petnica je započela ove nedelje novu sezonu obrazovnih programa za talentovane srednjoškolce koji su zainteresovani za prirodne, društvene i tehničke nauke.

RepublikaFoto: Promo foto
Petnica

Tokom sezone zimskih seminara kroz jednu od 20 naučnih disciplina u Petnici će proći oko 2000 srednjoškolaca iz svih krajeva Srbije, ali i iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore. Učenici 500 različitih škola će tako imati priliku da svoje prve korake u nauci ostvare u laboratorijama, i kabinetima ove prestižne evropske institucije u oblasti neformalnog naučnog obrazovanja.

Sezona obrazovnih programa u 2019. godini podrazumeva 4 ciklusa seminara – zimske, prolećne, letnje i jesenje. Tokom cele godine planirana je realizacija preko 160 različitih seminara, kampova, radionica, škola...

- Srednjoškolci, naši polaznici, imaju priliku da u okviru godišnjeg ciklusa realizuju svoje male naučne projekte, mentorisane od strane naučnika – postdiplomaca i doktora nauka sa instituta i fakulteta. Boraveći u najmodernijim laboratorijama i radeći na pravoj naučnoj opremi, oni imaju priliku da dožive relnu nauku već kao tinejdžeri. Učenje kroz istraživanje i otkrivanje je osnovni obrazovni model koji primenjujemo. Njihovi prvi koraci počinju upravo na zimskim seminarima – kaže Božić.

RepublikaFoto: Promo foto

Za ovo godinu Istraživačka stanica Petnica planira i nekoliko eksperimentalnih programa iz oblasti mašinskog učenja, bio-informatike, genetike, preko finansija i ekonomije, do poljoprivrede i klimatskih promena. U toku je priprema ovih programa u saradnji sa poznatim stručnjacima, ali i bivšim petničarima koji sada uspešno rade širom sveta. Pored toga i motivisane nastavnike ove godine očekuje ponuda seminara za dodatno usavršavanje.

- Kroz programe u Petnici je za 36 godina rada prošlo oko 50.000 učesnika. Zahvaljujući njima naši programi danas prate aktuelna dešavanja u nauci i obrazovanju. Želja nam je da svoju mrežu partnerskih organizacija, bivših polaznika, i eminentnih svetskih i domaćih stručnjaka stavimo na raspolaganje svima onima koji su zainteresovani za nauka i moderno obrazovanje – objašnjava gospodin Božić kako Petnica planira da obeleži godišnjicu osnivanja.

RepublikaFoto: Promo foto

Kao i do sada, i ova generacija Petničara ima najbolje moguće uslove za rad, učenje i usavršavanje. Verujemo da će i oni, kao i prethodne generacije, potvrditi svoju posebnost kroz rezultate koje će ostvariti u budućnosti.

Istraživačka stanice Petnica od 1982. godine organizuje obrazovne programe za motivisane i zainteresovane učenike i studente u oblasti astronomije, fizike, elektronike, računarstva, matematike, biologije, ekologije, hemije, geologije, medicine, lingvistike, istorije, psihologije, antropologije, sociologije, arheologije i dizajna. Kroz programe ISP do sada je prošlo 50.000 učesnika.

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading